© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

IMO'dan Cape Town Anlaşması'nın Onaylanması Çağrısı

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Kitack Lim, Cape Town Anlaşması'nın onaylanması çağrısında bulundu

IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, balıkçıların ve balıkçı gemilerinin güvenliğine ilişkin kilit anlaşma olan Cape Town Anlaşması'nın onaylanması çağrısında bulundu.

2012’de kabul edilmesinden on yıl sonra, balıkçılığı güvenli, sürdürülebilir ve yasal hale getirmenin yanı sıra balıkçıları korumayı amaçlayan uluslararası anlaşma çok az ülke tarafından onaylandığı için henüz yürürlüğe girmedi.

Lim, henüz bunu onaylamamış olan devletleri bir kez daha anlaşmaya en kısa sürede taraf olmaya çağırdı. 

Lim, 'Balıkçıların ve balıkçı gemilerinin güvenliğini ele almak söz konusu olduğunda kayıtsız kalmayı göze alamayız. 45 yılı aşkın bir süre önce başlayan bu yolculuğu başarılı bir sonuca ulaştırmak için IMO Üye Devletleri, anlaşmayı mümkün olan en kısa sürede onaylamayı düşünmeye şiddetle tavsiye ediyoruz. Bu, yalnızca balıkçı gemileri için uluslararası bağlayıcılığı olan bir güvenlik rejimini nihayet yürürlüğe koymakla kalmayacak, aynı zamanda hem okyanusların hem de onlara bağımlı insanların sömürüsünün önemli ölçüde azaltılmasına da katkıda bulunacaktır.'  dedi.

Anlaşma, balıkçı gemilerinden kaynaklanan deniz kirliliğinin azaltılmasına da yardımcı olacak.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için, açık denizlerde faaliyet gösteren toplam 3.600 balıkçı gemisinden oluşan  bir filoya sahip 22 ülke tarafından onaylanması gerekiyor. Mevcut onay sayısı, toplam yaklaşık 1.925 uygun balıkçı gemisi ile 17 devlettir. Son birkaç yılda onaya yönelik hızlanmış bir eğilim var ve bu da çok uzak olmayan bir gelecekte anlaşmanın yürürlüğe girmesine ilişkin umutları artırıyor. 

 

 

 

 

 

HABER GÖNDER

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER