© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

IMO'ya ABD Yaptırımlarını şikayet etti

Venezuela, IMO'ya ABD Yaptırımlarının Boşta Kalan Tanker Filosunun Ekonomiye 642 Milyar Dolara Maliyet Getirdiğini Söyledi

Venezuela, petrol ve gaz endüstrisine yönelik ABD ve uluslararası yaptırımları sona erdirme kampanyasını sürdürürken, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün yeni Genel Sekreteri ile yapacağı toplantıyı öne çıkarıyor. Bir basın açıklamasında ve Venezuela sosyal medya paylaşımında Başkan Yardımcısı Delcy Rodríguez'in "Venezuela ve onun gemilerine yönelik ablukanın etkisini IMO nezdinde kınadığını" vurguladı.

Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter ile "verimli bir çalışma toplantısı" gerçekleştirdiğini ve bunun Venezuela'ya, petrol tankerleri filosuna uygulanan "abluka" da dahil olmak üzere önemli konulardaki endişelerini paylaşma fırsatı sağladığını söyledi. ABD ve müttefiklerinin 2015 ile 2022 yılları arasında 4 milyar varil petrol üretimini engellediğini söyleyerek ekonomik etkiyi vurguladılar. Bunun ülke için 323 milyar dolar doğrudan gelir ve 642 milyar dolar ekonomik etki anlamına geldiğini söylediler.

Toplantı sırasında yaptırımların yasadışı olduğunu söyledi ve bunların "Venezuela'ya karşı korkunç bir ekonomik saldırı politikası" anlamına geldiğini söyledi.

Toplantı sırasında Başkan Yardımcısı, IMO'ya yaptırımların ülkenin tanker filosu üzerindeki etkisini anlattı. Yaptırımlar nedeniyle devlete ait Petróleos de Venezuela'ya (PDVSA) ait 39 geminin beklemeye zorlandığını belirtti. Ayrıca 30 ticari geminin daha etkilendiğini iddia ediyor. 

Venezuela'nın dünya çapında en fazla sayıda engellenen gemiye sahip olduğunu iddia ettiler. Venezuela'ya karşı 900'ün üzerinde kısıtlayıcı önlem uygulandığını ancak bunların hiçbirinin bu tür eylemler için tek yasal uluslararası örgüt olan BM Güvenlik Konseyi tarafından oluşturulmadığını ileri sürdü. 

Toplantının ardından yapılan brifingde, Başkan Nicolas Maduro'nun "bu yasa dışı ve gayri meşru ablukanın sona ermesi" talebini sürdürdüğü belirtildi.

Geçtiğimiz birkaç ayda, Venezuela'da serbest seçimlere zemin hazırlaması beklenen uluslararası aracılıklı bir anlaşmaya yanıt olarak ABD'nin Venezuela'ya yönelik tutumunun çözüldüğüne dair birkaç işaret görüldü. Maduro, siyasi mahkumların serbest bırakılması ve siyasi muhalefete yönelik kısıtlamaların sona erdirilmesi de dahil olmak üzere bir dizi adımı kabul etti. 

ABD de Ekim ayında Venezüella petrol endüstrisi üzerindeki bazı kısıtlamaları gevşeterek ilk sevkiyatlara izin verdi. Reuters, Chevron ve diğerlerinin, yaptırımlardaki ilk altı aylık indirim kapsamında petrol ihraç etmek için tankerler göndereceğini bildirdi. Ancak Venezuela, yaptırımların daha geniş bir şekilde sona erdirilmesi ve nakliye operasyonlarına yeniden başlama fırsatı verilmesi için baskı yapıyor.

Aralık ayında, hapishanede veya ülkede tutuklu bulunan Amerikalıları takas etmeyi ve ABD Donanmasını dolandırmayı ve ABD Donanması subaylarına bilgi almak için yemek ve fahişeler sunarak sözleşmeler kazanmayı amaçlayan bir planın kötü şöhretli beyni olan Leonard Francis namı diğer "Şişman Leonard"ı iade etmeyi kabul ettiler. ABD, takasta Maduro'nun yakın bir siyasi müttefikini serbest bıraktı.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER