İnebolulular İnebolu Tersanesi'ne Tepkili!
GÜNDEMSu raspası yaparak denizi ve çevreyi kirleten İnebolu Tersanesi İnebolulular'dan tepki alıyor.
2008 yılından bu yana 20'den fazla temizliği yapılan yerli ve yabancı gemilerin, yapılan raspa sonunda çıkan pas, korozyon ve boya atıkları, havuza oradan da su ile birlikte denize karışıyor.
Gemilerin dış cephesinden çıkan pas, korozyon ve boya atıkları gibi zehirli atıkların güvenli bir şekilde atık tesislerine nakli için şimdiye kadar başvuru yapılmadığı bilinen İnebolu Tersanesi bölge halkını endeşelendiriyor.
İnebolu Postası'nın "İnebolu Tersanesi Ne Yapıyor" başlığıyla gündeme taşıdığı olayın haberi şöyle:
"İnebolu Tersanecilik San. Tic. A.Ş. 2007 yılında 330 işçi çalıştıracağı şartnamesi ile İnebolu Limanında konuşlanmaya başladı. O günden bu yana şartnamedeki istihdamı yakalayamayan şirket, gemi imalatına bir türlü başlayamadı. 2008 yılında limanımıza getirdiği yüzer havuz ile 20 nin üzerindeki geminin dış cephe temizliğini, tamiratını, arızasını giderdi. Ancak yabancı uyruklu bir çok geminin, uluslararası sularda cephesine aldığı pisliği su raspası yapılarak İnebolu Limanında denize bıraktığı görülmektedir. Uluslararası sulardan ne tür mikrobu taşıdığı bilinmemektedir. Bu gemilerde aspest var mıdır, bilinmemektedir.
Su raspası gemi metalinin, zamanla pas ve korozyona uğramasından dolayı, üzerindeki pas ve korozyonu kaldırmak amaçlı basınca dayanıklı bir kazanın içine doldurulmuş su, basınçlı hava ile kazanın içindeki suyun karışıp bir hortumdan yüksek basınç ile püskürtülerek temizlenmesidir.
Temizlik, tamirat ve bakım için İnebolu Tersanecilik havuzuna gelen gemiler aktif halde zehirli boya içererek İnebolu Limanına gelmektedir, oradan da havuza alınmaktadır.
Yaptığımız araştırmaya göre İnebolu Denizcilik A.Ş., 2008 yılından bu yana gelen yerli ve yabancı gemilerin, yapılan raspa sonunda çıkan pas, korozyon ve boya atıkları, havuz üzerine oradan da su ile birlikte denize gitmektedir. Gemilerin dış cephesinden çıkan pas, korozyon ve boya atıkları gibi zehirli atıkların güvenli bir şekilde atık tesislerine nakli için şimdiye kadar başvuru yapılmamıştır.
İnebolu Tersanecilik A.Ş. yüzer havuzunda 2008 yılından bu yana 20 nin üzerinde temizliği yapılan gemilerin, pas, korozyon ve boya atıklarının nereye atıldığı halkımız ve balıkçılarımız tarafından merak edilmektedir.
Ülkemizdeki birçok liman sınırı içinde, denize pasakül, moloz, safra, çöp benzeri maddeler atılamayacağı, yağ ve benzeri kirletici maddeler basılamayacağı, deterjan gibi köpüren maddelerle gemilerin yıkanamayacağı, raspa ve benzeri liman sessizliğini bozucu gürültülü işlerin yapılamayacağı yasaya bağlanmıştır."
İlginizi Çekebilir