© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

İngilizce'niz ile Denize Açılın

Denizde iletişim, sözlü veya yazılı olarak herhangi bir denizcilik faaliyetlerinde önemli bir unsurdur. Denizciler çok ulusludur ve bu nedenle iletişim kurmak için ortak bir dile ihtiyaçları vardır.

Denizde çalışan denizcilerin iletişim becerilerini geliştirmek için STCW(1) , IMO(2) 3.17 modül kursu ve SMCP(3) gibi bir dizi standartlar bulunmaktadır. Buna rağmen, ne yazık ki kazalar eksik iletişimden kaynaklı ortaya çıktığı bildirilmektedir. İngilizce Dil Yeterliliği, bir bireyin uluslararası platformlarda iletişim kurmasına yardımcı olur; Denizcilerin, denizcilik endüstrisi içinde verimli ve etkili bir şekilde iletişim kurabilmeleri için İngilizce iletişim becerilerine profesyonel bir şekilde önem vermek durumundadırlar.

Avrupa Birliği Erasmus+ programı kapsamında, Denizcilik İngilizcesi alanında çalışan denizcilerin iletişim sorununu çözmek için Avrupa'daki altı ortak bir araya geldi. İki yıl sürecek projenin ilk yılı tamamlandı. Ortaklar arasında Denizcilik Lojistik Şirketleri, Denizcilik Eğitim ve Öğretim sağlayıcıları, Denizcilik Üniversiteleri, Çevrimiçi Denizcilik Eğitim Sağlayıcıları, BT Şirketleri ve Kamu Kurumları vardır. Geliştirilen platform, gemilerde hizmet veren tüm kademeler için tasarlanan, çevrimiçi bir şekilde gerçek senaryolara dayılı denizcilik İngilizcesi öğretmeyi ve değerlendirmeyi hedeflemektedir.

Denizcilik İngilizcesi yeterlilik kursları söz konusu olduğunda, kurs modülleri için ilgili yeterlilik sertifikaları İngilizce olduğundan, anadili İngilizce olanların ek Denizcilik İngilizcesi yeterliliği almaları gerekmemektedir. Yeterlilik kursları sertifikaları yerel dillerinde verildiğinden, İngilizce konuşulmayan diğer ülkelerde durum böyle değildir, bu nedenle birçok mesleki terim ve belirli sözcükler yerel biçimde öğretilir. Bu, denizde ve karada denizcilik terimlerini ve İngilizce terminolojisini kullanarak iletişim kurmalarına yardımcı olmak için denizcilik İngilizcesinde ek bir eğitim gerektirir.

PraC-MARENG (Practical and Communication Based Maritime English) proje ortakları, proje kapsamında denizcilere yönelik bir anket çalışması yürüttü. Araştırma sonuçlarından biri; ankete katılanların yüzde 95,8'i rütbelerine ve ilgili operasyonlara göre denizcilik İngilizcesi kursu almanın iyi olacağını belirtmesidir. Bu, özellikle PraC-MARENG ortaklığının önem verdiği bir bulgu olarak ortaya çıkmaktadır. Çünkü Denizcilik İngilizcesi kurslarının çeşitli kademelere sunulmasında kullanılan bazı mevcut içerik, gemideki ilgili ve güncel iletişimleri yansıtmamaktadır. Ortaklık, içeriği denizde hizmet veren her bir kademeye uygun hale getirme girişiminin, öğrenme sürecini motive edeceğine ve dolayısıyla iletişim sorunları nedeniyle meydana gelen kazaları / olayları azaltmaya yardımcı olacak iletişim becerilerini geliştireceğine inanmaktadır. İletişim denizde güvenlik operasyonlarında önemli bir rol oynar, bu nedenle mevcut eksikliği gidermek amacıyla oluşturulan proje girişimi, denizde daha güvenli, daha açık ve daha kazançlı operasyonlar oluşturacaktır.

Daha fazla bilgi ve gelişmeler için proje web sayfasını takip edebilirsiniz: www.prac-mareng.com

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER