© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

İran, Kızıldenizde

Endişe verici olan, bölgede devriye gezmeye başlayan İran deniz gemileri

Danimarka dahil daha fazla ülke –, Pakistan ve Sri Lanka –, Güney Kızıldeniz ve Körfez'deki ticari nakliye saldırılarını dizginlemek için Houthis'e baskı arttıkça Orta Doğu'ya deniz varlıkları gönderiyor Aden. Ancak endişe verici olan, bölgede devriye gezmeye başlayan İran deniz gemilerinin üçlüsü.

Yemenli Houthiler, üç ay önce İsrail ve Hamas arasındaki savaşın ardından İsrail bağlantılı gemileri hedef almak için bir kampanya yürütüyorlar. Toplamda, son birkaç ay içinde dronlar ve füzelerle yaklaşık 25 gemi hedeflendi ve bir araba taşıyıcısı ve ekibi Kasım ayında kaçırılan Yemen sularında kaldı.

ABD dışişleri bakanı Antony Blinken dün Yemen'deki Houthi militanlarının Kızıldeniz'deki gemilere devam eden saldırılar için “ sonuçlarıyla ” karşılaşacaklarını bilmeleri gerektiğini yineledi. Pazartesi, bölgedeki ticaret gemilerine doğrulanmış saldırıların olmadığı nadir bir günü işaret etti ve sadece bir şüpheli yaklaşım bildirildi.

Inchcape Shipping Services'e göre, hafta sonu boyunca Süveyş Kanalı'ndan geçiş sayısı en düşük seviyeye düştü, çünkü su yolu 2021'in başlarında Ever Given konteyneri tarafından engellendi.

“ Bu saldırılar, insanların yiyecek, ilaç, enerji için ödemek zorunda oldukları fiyatlar üzerinde gerçek bir etkiye sahip. Gemiler başka yerlere yönlendirilmelidir. Sigorta oranları yükseldi, ” Blinken dün Ortadoğu'nun bir başka ıslık turunda olduğunu söyledi. “ Ve navigasyon özgürlüğünün temel ilkesi tehlikede olan şeydir. Dolayısıyla uluslararası toplumun bu prensibi destekleme konusunda gerçek bir payı vardır. ”

Çoğu konteyner, gemilerini Kızıldeniz'den, Ümit Burnu çevresindeki daha uzun yolculuklara, iki haftaya kadar gecikme ekleyerek yeniden yönlendirdi. Buna karşılık, tanker ve kuru dökme sapmalar çok yakın zamana kadar minimal olmuştur.

HSBC'ye göre, astar sapmaları Şangay Konteynerlenmiş Navlun Endeksi ( SCFI ) üzerindeki spot oranları, covid döneminin dışında tüm zamanların en yüksek seviyelerine itti.

“ Kriz önümüzdeki birkaç hafta içinde çözülmezse, gömlekler perakendecilerle yıllık sözleşmelerini müzakere ettikleri için yüksek spot oranlar daha yüksek sözleşme oranlarına yol açabilir. Bu potansiyel olarak sektör kârlarının aksamalardan önceki beklentilere karşı çok fazla düşmesini önlemeye yardımcı olabilir, ” HSBC'den yeni bir nakliye raporu, Linerlytica'daki analistler, yönlendirmeyi seçip seçmemeyi tercih etmek için hangi taşıyıcıların peşinde olduklarını çizdiler.

Kızıldeniz nakliye krizinin ilk aşamalarında, kuru dökme ve tankerler büyük ölçüde etkilenmeden kalırken, bu şimdi değişiyor.

Geçen hafta, Kuzey Atlantik'ten Güney Atlantik'e giren panamax ve dişli dökme yükleyici sayısı, broker Braemar'ın yeni analizine göre sıçradı, Kızıldeniz'den kaçınmaya işaret ediyor. Braemar, bir hafta önce daha büyük pelerinli gemiler için benzer bir model tespit etmişti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER