© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

İran ve Rusya deniz işbirliğini güçlendirmeye hazır

TAHRAN- Rus Donanması Başkomutanı Amiral Nikolai Yevmenov, İran Donanması ile bir dizi alanda ikili anlaşmalar imzalamaya istekli olduğunu ifade ederek, İran ile deniz işbirliğinin ilerlemesini savundu.

İran Donanması komutanı Tuğamiral Shahram Irani ile Pazartesi günü Tahran'da yaptığı görüşmede Rus amiral, İran'a yaptığı ziyaretin iki ülke donanmaları arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesiyle sonuçlanacağını umduğunu da ifade etti.

Rus amiral, İran ve Rus deniz kuvvetleri arasındaki bağların güçlendirilmesinin önemini vurguladı.

Yevmenov, Rus Donanmasının ikili ilişkileri ilerletmek için İran ile çalışmaya tamamen hazır olduğunu da belirtti.

Irani'ye göre Rusya'nın İran ile Çin'in de dahil olduğu üç ortak tatbikata katılması, ortak düşmanlarına “çok önemli” bir mesaj gönderdi.

İran, Çin ve Rusya deniz kuvvetleri, Mart ayında Umman Denizi'nde “deniz güvenlik kuşağı birleşik savaş oyunu 2023” adı altında deniz tatbikatları düzenledi ve üç ülke orduları arasındaki işbirliğini artırma girişimlerini artırdı.

İran deniz kuvvetleri, küresel deniz ticaretinin güvenliğini artırmak, deniz kurtarma ve yardım operasyonları için bilgi alışverişi yapmak, operasyonel ve taktik deneyimleri aktarmak ve korsanlık ve deniz terörizmiyle mücadele etmek amacıyla son zamanlarda Çin ve Rusya ile birkaç ortak savaş oyununa katıldı. muadilleri

Irani, Rus donanma güçlerinin İran ve Çin ile ortak tatbikat yapma çabalarından dolayı alkışladı ve başta teknoloji ve eğitim sektörleri olmak üzere birçok alanda angajmanı teşvik etmek için ortak bir komite kurulması gerektiğini vurguladı.

“İran ve Rusya tehditlere, kibirli tahakküme karşı birlik oldu”

Ayrıca, Pazartesi günü Yevmenov ile yaptığı görüşmede, İran Koordinasyon Ordusu şef yardımcısı, İslam Cumhuriyeti'nin "küresel kibir" tarafından bölgesel güvenliğe yönelik zorluklarla mücadele etmek için başta Rusya olmak üzere ortaklarıyla koordinasyonu geliştireceğini söyledi.

Tuğamiral Habibullah Sayyari ayrıca, kibirli ülkelerin küresel sahnede herhangi bir hakimiyet kurmasını önlemek için teyakkuzu teşvik etti.

“Hiçbir ülkeye hükmetmek veya saldırmak istemiyoruz ama her türlü tehdide ve kibirli tahakkümün karşısındayız. Bu bağlamda başta Rusya olmak üzere dost ve müttefik ülkelerle işbirliğimizi ve sinerjimizi güçlendireceğiz” dedi. 

Komutan ayrıca, İran Ordusu'nun askeri rekabeti artırma, deniz devriyeleri ve tatbikatları yürütme, ekonomik güvenliği sağlama, terörle mücadele önlemlerini uygulama, deniz arama kurtarma operasyonları ve eğitimleri yürütme ve hasarlı gemilere yardım etme konularında Rusya ile çalışmaya tamamen hazır olduğunu belirtti.

Ayrıca, İran Donanmasının yetkinliğine övgüde bulundu ve kadrosunun güvenilir ve yetkin personelden oluştuğunu ve son teknoloji su üstü ve su altı makineleriyle donatıldığını belirtti.

İran donanma gemilerinin şu anda St. Petersburg Limanı gibi önemli limanlara seyahat ettiğini ve dünyayı dolaştığını söyleyerek devam etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER