© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

IRINI Operasyonu Kapsamında Libya’ya Gönderiliyor

Almanya, silah ambargosunun denetlenmesine yönelik olarak Libya’ya savaş gemisi gönderiyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Libya’daki iç savaş taraflarına uygulanan silah ambargosu kararı devam ediyor. Almanya, silah ambargosu kararını denetlemek üzere Libya’ya askeri birlik göndermeyi planlıyor. Alman birliklerin, IRINI Operasyonu kapsamındaki ambargonun uygulanma durumunu kontrol edeceği ifade edildi.

Alman Basın Ajansı tarafından aktarıldığına göre Almanya bahse konu görev için FGS Hamburg F220 fırkateynini, IRINI Operasyonu kapsamında görevlendirerek 250 askerle birlikte Libya’ya yollayacak. Gönderilen savaş gemisinin 2020 Ağustos ayı ortalarında göreve hazır olması bekleniyor.

İnsan ve Petrol Kaçakçılığını Engellemek Hedefleniyor

Nisan 2020’de, Avrupa Birliği (AB) tarafından başlatılan IRINI Operasyonu, Libya’da kontrolü sağlamayı amaçlıyor. Libya’ya silah girişini engellemek ve Libya’daki sahil güvenlik ekiplerini eğitmekle birlikte, gerçekleşen insan ve petrol kaçakcılığının önüne geçmeyi hedefleyen IRINI operasyonuna, Mayıs 2020 ile birlikte Almanya da destek vermeye başladı.

Libya’daki savaşın tarafları olan Fayiz es Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve darbeci Hafter’in birlikleri, farklı ülkeler tarafından desteklenmektedir. Libya’daki siyasi duruma bir çözüm getirilmesi amacıyla Ocak 2020’de Berlin’de düzenlenen Libya konferasında alınan kararlar çerçevesinde, Libya’da silah ambargosuna uyulmasına yönelik kararlar verilmişti.

Sonrasında yaşanan gelişmeler kapsamında Haziran 2020’de ambargonun bir yıl daha uzatılmasına karar verildi.

Almanya, Ambargoya Rağmen Silah İhraç Etmişti

Geçtiğimiz aylarda, Libya’ya uygulanan ambargoyu desteklemesine rağmen Almanya, Libya’daki savaşa darbeci Hafter’in yanında katılan ülkelere 316 milyon euro değerinde silah ihraç etmişti.

DPA tarafından yayınlanan bir rapora göre, dört ay önce Libya zirvesine ev sahipliği yapmasından sonra, Alman hükümeti ülkedeki savaşan tarafları desteklemekle suçlanan ülkelere 316 milyon Euro silah ihracatını onaylamıştı.

Bakanlık, 20 Ocak ve 3 Mayıs tarihleri arasında Almanya’nın sadece Mısır’a yönelik 308,2 milyon euroluk silahı onayladığını söyledi. Bilgiler, Almanya’nın solcu die Linke partisinden gelen bir talebe yanıt olarak sağlanmıştı. Alman hükümetinin ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) için 7,7 milyon euroluk silah ihracatını onayladığı aktarılmıştı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER