© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Japon Izumo Sınıfı Helikopter Gemileri Uçak Gemisi Olma Yolundaki Son Aşamada

Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri (JMSDF) ile hizmet veren Izumo sınıfı helikopter gemileri, uçak gemisi olmak için modifikasyonların son aşamasında. Değişiklikler tamamlandıktan sonra Izumo sınıfı helikopter gemileri, F-35B için kullanılabilir hale gelecek.

Şubat 2018’de Yomiuri Shimbun, Japonya’nın Lockheed Martin F-35’in STOVL varyantı olan 40 adet F-35B almayı planladığını bildirdi. Izumo sınıfından gemilerin tasarımında bazı değişiklikler yapıldı. Aralık 2018’de Japonya Bakanlar Kurulu, JS Izumo’nun F-35B ile müşterek çalışmasına imkan verecek olan uçak gemilerine dönüştürme fikrine onayı vermişti. 30 Aralık 2019’da, Japon Savunma Bakanlığı, F-35B operasyonu için Izumo sınıfının yenilenmesini finanse edecek 2020 mali yılı bütçesini onayladı. Her Izumo sınıfı uçak gemisinin 12 veya daha fazla adette F-35B kapasitesi olabileceği tahmin ediliyor.

Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri, sabit kanatlı uçak kullanma olasılığının, Izumo programının en erken aşamalarından gemilerin tasarımına dahil edildiğini doğruladı ancak bu kamuya açıklanmadı. Çünkü Japon Anayasası’nın 9. maddesi, Japonya’nın uçak gemileri gibi saldırgan askeri silahlara sahip olmasını yasaklıyor.

Izumo sınıfı helikopter gemileri, özellikle denizaltı savunma harbi (ASW) ve sınır alanı gözetim görevlerine yardımda bulunarak ulusal savunmada kullanılmak üzere tasarlandı.

Buna ek olarak, Japonya’nın büyük çaplı felaketlere karşı personel ve malzemeleri taşıma yeteneğini de destekleyebileceği belirtiliyor. Bu fikir Senkaku Adaları üzerinde yükselen gerilimler sırasında ortaya çıktı.

Şu anda, Japon Donanması’nda DDH-183 Izumo ve DDH-184 Kaga dahil olmak üzere iki Izumo sınıfı helikopter gemisi bulunuyor ve her ikisi de uçak gemilerine dönüştürülecek.

Izumo sınıfını uçak gemisine dönüştürmek için en önemli değişikliklerden biri, F-35B’nin ek ağırlığını ve ayrıca dikey iniş sırasında jetlerden gelen ısı ve kuvvetleri desteklemek için güvertelerin güçlendirilmesidir.

Izumo Sınıfı

Izumo sınıfı (22DDH), Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri (JMSDF) ile hizmet veren helikopter gemileridir. DDH-183 Izumo, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana Japonya’nın filosundaki en büyük savaş gemisidir.

Sınıf, Japon Anayasası’nda saldırı platformlarının alınmasını yasaklayan sınırlar nedeniyle Japon hükûmeti tarafından çok amaçlı bir operasyon gemisi olarak tayin edilmiştir.

Başta uçak tamamlayıcısı olarak sadece yedi ASW helikopteri ve iki arama ve kurtarma (SAR) helikopteri planlanmaktadır. Diğer operasyonlar için 400 asker ve 50 adet 3,5 tonluk kamyon (veya muadili ekipman) da taşınabilir. Uçuş güvertesi, eş zamanlı iniş ve kalkışlara izin veren beş helikopter iniş noktasına sahiptir.

Askeri bir uzmana göre, JS Izumo 12 adet F-35B, 8 adet V-22 Osprey ve 8 adet ASW veya SAR helikopteri veya 14 adet daha büyük helikopter dahil olmak üzere 28’e kadar hava aracı taşıyabilmektedir.

Izumo sınıfı, seyir füzeleri, dronlar ve helikopterler, 2 adet Phalanx CIWS ve iki adet Üçlü 324 mm torpido tüpü dahil olmak üzere ses üstü ve ses altı tehditlerle mücadele kapsamında 2 x 11 Hücreli SeaRAM füzeleri ile donatılmıştır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER