© © 2023 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

K Line'dan Mikroplastik Kirliliğine Karşı Proje

Japon denizcilik devi Kawasaki Kisen Kaisha (K Line), okyanuslardaki mikroplastik kirliliği konusunda Tokyo Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Üniversitesi (TUMSAT) ile yeni bir ortak çalışma başlatıyor.

Bu çalışmalarda okyanuslardaki mikroplastiklerin ( 5 mm ile 1 mikrometre arasındaki boyutlarda)  yaygınlığını araştırmak için “K” Line'ın gemileri kullanılacak.

Proje üzerinde çalışan bilim insanları, her yıl dünya çapında yaklaşık sekiz milyon ton plastik atığın karadan okyanuslara taşındığını tahmin ediyor. Bu durum, ekosistemin ve deniz ortamının bozulması, kıyı fonksiyonlarının bozulması, gemi seferlerinin aksaması, balıkçılık ve turizm üzerindeki olumsuz etkiler gibi çeşitli sorunlara neden olmakta. Denizlerdeki plastik atıkların yüzde 95'inden fazlası kara kaynaklı taşınıyor, karada plastik atık oluşumunu önleme ve mevzuat çıkarma çalışmaları gibi sosyal girişimler sürüyor. 

Projenin ilk etabında TUMSAT, okyanuslarda bulunan plastik atık miktarını araştıracak. “K” LINE gemisi ise seyir halindeyken sudan numune alacak ve ardından TUMSAT numuneleri analiz ederek malzeme, boyut ve diğer unsurlarını inceleyecek.

Ortak araştırma, deniz suyunun alımı ve filtrasyonu üzerine herhangi bir özel ekipman kurulmadan, normal operasyonlarda sefer yapan gemilerin deniz suyundan ne kadar plastik atık toplayabileceğini değerlendirecek. Proje, okyanusta giden gemiler kullanılarak açık denizde mikroplastiklerin toplanmasını ve belirli alanlarda mikroplastiklerin yoğunluğu için bir izleme sisteminin kurulmasını keşfederek daha fazla araştırmaya yol açacak.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER