© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Karpowershİp ve Pertamina anlaştı

PT Pertamina'nın (Persero) bir yan kuruluşu olan Endonezyalı şirket PT Pertamina International Shipping (PIS) ve Türk şirketi Karpowership, Endonezya'da sürdürülebilir enerji altyapısı geliştirmek için bir ana ortaklık anlaşması (GPA) imzaladı.

PT Pertamina'nın (Persero) bir yan kuruluşu olan Endonezyalı şirket PT Pertamina International Shipping (PIS) ve Türk şirketi Karpowership, Endonezya'da sürdürülebilir enerji altyapısı geliştirmek için bir ana ortaklık anlaşması (GPA) imzaladı.

 Karadeniz'in bir parçası olan Türkiye'nin Karpowership'i ve Endonezya'nın devlete ait enerji şirketi Pertamina'nın nakliye kolu olan Pertamina International Shipping (PIS), sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) altyapısını geliştirmek üzere Cuma günü Dubai'de bir ana ortaklık anlaşması imzaladı. Anlaşmanın bir parçası olarak PIS ve Karpowership, Endonezya ve ötesindeki enerji ortamını geliştirmeyi amaçlayan çeşitli girişimleri araştıracak ve uygulayacak.

Sözleşme şu esasları içeriyor

Powership teknolojisine özel vurgu yapılarak enerji üretimi; yüzen bir LNG tesisinde (FLNG) gazın sıvılaştırılması yoluyla gaz varlıklarından para kazanılması; Yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma üniteleri (FSRU'lar) ve MtLNG dağıtımı da dahil olmak üzere LNG altyapı projelerinde işbirliği.

Şirketler ayrıca hidrojen, amonyak, metanol, biyoyakıtlar ve diğerleri dahil olmak üzere alternatif yakıt kaynaklarının geliştirilmesine yönelik araştırmalar üzerinde de birlikte çalışacak.

Karpowership, yüzen enerji altyapısındaki tecrübesinden yararlanarak doğal gaz, biyometan, hidrojen ve LNG alanlarındaki faaliyetlerini genişletmeyi planlıyor. Şirket, 2020 yılında Endonezya'da ilk LNG enerji üretim projesini başlattı.

Türk şirketinin şu anda 6.000 MW kurulu güce sahip 36 enerji gemisi bulunuyor. Ayrıca Karpowership, Japon MOL, KARMOL ile ortaklaşa yüzen depolama ve yeniden gazlaştırma ünitelerine de sahip.

Karpowership'in LNG hedeflerinden bahsetmişken, şirketin Eylül 2023'te Arjantinli şirket Galileo Technologies ile LNG çözümleri geliştirmek üzere imzaladığı mutabakat zaptından bahsetmek gerekiyor. Galileo, küçük LNG ve CNG araç yakıt ikmal istasyonları da dahil olmak üzere doğal gaz ve alternatif yakıtlar için çözümler geliştirmekte ve tedarik etmektedir.

Karpowership'in sahibi Orhan Karadeniz, "Galileo destekli yüzer sıvılaştırma altyapı alanını genişleterek, tedarik güvenilirliğini ve esnekliğini daha da artıracağız ve müşterilerimizin yerel doğal kaynaklarını daha sürdürülebilir ve rekabetçi bir şekilde geliştirmelerine yardımcı olacağız" dedi.

Bugün dünyada yalnızca beş yüzer LNG tesisi faaliyet gösteriyor. Karpowership, madencilikten enerji üretimine kadar "hepsi bir arada tedarikçi" olmak için Galileo'nun 'Cryoboxes' olarak bilinen modüler sıvılaştırma tesislerini kullanmayı planlıyor. İki şirket, doğal gaz, biyometan, hidrojen ve sıvılaştırılmış doğal gaz alanlarında çözümlerini küresel olarak geliştirmek ve uygulamak için teknik ve ticari bilgi alışverişinde bulunacak

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER