© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Kızıldeniz'de Denizciler endişeli

Kızıldeniz'de Gemilere Yönelik Saldırılar Denizciler İçin Güvenlik Endişelerine Yol Açıyor

Gemicilik yetkilileri çarşamba günü yaptığı açıklamada, silahlı grupların Kızıldeniz çevresindeki sularda ve Yemen kıyısı açıklarındaki gemilere saldırıp ele geçirmesinin ardından ticari gemilerin denizde giderek artan tehlikelerle karşı karşıya kaldığını ve bu durumun denizciler için tehlikeleri artırdığını söyledi. 

Pentagon Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Pazar günü  Aden Körfezi'nde ticari bir gemiyi kaçırma girişiminin , daha sonra Yemen'deki Husi kontrolündeki bölgeden füzelerin ateşlenmesine rağmen, Yemenli Husiler değil, silahlı Somalili korsanlar tarafından gerçekleştirildiğinin göründüğünü söyledi .

Olay, İsrail ile Filistinli İslamcı grup Hamas arasında 7 Ekim'de patlak veren acımasız savaştan bu yana Orta Doğu sularında düzenlenen bir dizi saldırının sonuncusu. 

Geminin sahibi , Husilerin 19 Kasım'da Yemen'in Hodeidah limanına götürülen Galaxy Leader otomobil taşıyıcısına el koyduğunu söyledi.

Nakliye kayıtlarına göre her iki geminin de İsrailli iş adamlarıyla mülkiyet bağlantıları vardı. 

Uluslararası Deniz Ticaret Odası derneği, "saldırıların derhal durdurulması ve masum denizcilerin serbest bırakılması gerektiğini" söyledi.

ICS yaptığı açıklamada, "Her durumda, bu gemiler seyrüsefer özgürlüğü ve zararsız geçiş haklarını yerine getiriyorlar" dedi. 

İsrailli bir konteyner nakliye şirketi Pazar günü yaptığı açıklamada, gemileri için  daha uzun sefer süreleri beklediğini söyledi.

ZIM, "Arap ve Kızıldeniz'deki küresel ticaretin güvenli geçişine yönelik tehdit ışığında, ZIM, bazı gemilerinin rotasını yeniden değiştirerek mürettebatının, gemilerinin ve müşterilerinin kargolarının güvenliğini sağlamak için geçici proaktif önlemler alıyor" dedi. söz konusu. 

ABD denizcilik idaresi MARAD, Pazar günü yayınlanan bir danışma belgesinde, saldırıların ardından gemilerin birden fazla tehditle karşı karşıya kaldığını söyledi. 

MARAD, "Bu bölgelerden geçerken dikkatli olun ve bu bölgede gelişen tehditlerin farkında olun" dedi. 

Sigorta sektörü kaynakları, özellikle İsrail bağlantılı denizcilik için bölgede savaş riski primlerinin artmasını beklediklerini söyledi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER