© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Kızıldenİz'de durum tırmanıyor

ABD Donanması'nın yılbaşı gecesi Husi teknelerini batırmasıyla Kızıldeniz'deki durum tırmanıyor. Kızıldeniz'deki kriz, 2023'ün son gününde ticari gemilere yönelik militan saldırıları ve Donanmanın tepkileriyle önemli bir artış kaydetti.

Dünyanın en büyük 2. konteyner nakliye hattı olan Maersk, Maersk'in Avrupa ile Asya arasındaki AE12 servisinde konuşlu 14.000 TEU kapasiteli konteyner gemisi Maersk Hangzhou'ya düzenlenen saldırının ardından Kızıldeniz seferlerini bir kez daha duraklattı.

Kızıldeniz'deki yeni gelişmelerin detayları

ABD Merkez Komutanlığı'na göre , 24 saatten kısa bir süre içinde Maersk Hangzhou'dan, Yemen'deki Husi kontrolündeki bölgelerden gelen dört Husi botunun saldırısına uğradığını bildiren ikinci bir imdat çağrısı aldılar.

Husilerin, gemiye 20 metre yaklaşan ve gemiye çıkmaya çalışan Maersk Hangzhou gemisine ateş açtığı bildirildi. Maersk Hangzhou gemisindeki sözleşmeli bir güvenlik ekibi ateşe karşılık verdi.

İmdat çağrısına yanıt veren USS Eisenhower ve Gravely'den gelen ABD helikopterleri, meşru müdafaa amacıyla ateşe karşılık verdi, dört küçük tekneden üçünü batırdı ve 4. tekne bölgeden kaçarken Husi mürettebatını öldürdü.

Saldırıya yanıt olarak Maersk, Kızıldeniz'deki tüm seferleri 48 saat süreyle askıya aldı; bu karar, bu stratejik deniz koridorundaki gemileri hedef alan militanların oluşturduğu tehdidin ciddiyetinin altını çiziyor.

Öte yandan, artan risklerin farkında olan Danimarkalı sendikalar, Kızıldeniz'de seyreden mürettebatın ücretlerinin iki katına çıkarılması konusunda bir anlaşma imzaladılar. Bu anlaşma, durumun ciddiyetinin ve krizin ön saflarında yer alanlar üzerindeki doğrudan etkisinin altını çiziyor.

Bermuda bayraklı bir araba taşıyıcısı olan Galaxy Leader'ın Yemen sularında kaçırılmasıyla başlayan olay , denizcilerin karşılaştığı tehlikeleri göstererek, çeşitli ülkelerin Donanma Katkıları ve Operasyonlarının yanı sıra Uluslararası ve Kurumsal Yanıtlara yol açtı.

Danimarka'nın ABD önderliğindeki Refah Muhafızı Operasyonuna katılmak üzere bir firkateyn gönderme kararı, sivil gemiciliğe yönelik devam eden saldırılar karşısında deniz güvenliğini güçlendirmeyi amaçlayan uluslararası askeri müdahalenin arttığının kanıtıdır.

Büyük nakliye firmalarının kararlarını yeniden yönlendirme

Pek çok nakliye şirketi, güvenlik endişeleri nedeniyle Kızıldeniz'den kaçınıp Afrika'daki Ümit Burnu çevresinde daha uzun yolculuklar yapmayı tercih ederken, Maersk durumu yeniden değerlendirmek için transitleri durdurdu ve bu ihtiyati tedbir, denizcilik şirketlerinin bu rotalarda seyrederken karşılaştığı belirsizlik ve zorlukları yansıtıyor. riskli sular..

Ayrıca Lars Jensen'in LinkedIn'inde sektördeki çeşitli yanıtları öne çıkaran bazı çok yararlı bilgiler de mevcut.

Lars, gönderisinde şunları yazdı : “ Küresel taşıyıcılar arasında son günlerde ana odak noktası, Süveyş rotasını tamamen veya kısmen kullanmaya yeniden başlayan Maersk ve CMA CGM oldu. Ancak gemi hareketlerine ve taşıyıcıların kendi web sitelerindeki programlara bakıldığında, COSCO'nun kendi gemilerinden en azından bazılarını Süveyş rotasına yönlendirmeye başladığı da açıktır. Ancak Çinli havayolu bu konudaki tutumuna ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı. COSCO tarafından işletilen çok sayıda geminin hem doğu hem de batı yönlerinden Süveyş rotasına doğru ilerlediği görülebiliyor.

Bab al-Mandeb'e yaklaşmaları durumunda bekleme pozisyonuna girecekleri görülen Maersk gemilerinin aksine, COSCO şimdilik yoluna devam ediyor (31 Aralık öğleden sonra).

COSCO'ya ait olan OOCL'nin, OOCL tarafından işletilen tüm gemilerin güvenlik nedeniyle Kızıldeniz çevresinden yönlendirildiğini belirten çok açık bir tavsiyeye sahip olduğunu belirtmek ilginçtir; bu, ana şirketin eylemleriyle uyumlu değildir. ”

Daha geniş bağlam ve geleceğe bakış

Kızıldeniz krizi, büyük nakliye şirketlerinin riskten kaçınmak için rotalarını değiştirmesiyle küresel ticarette önemli zorluklar yaratıyor. Bu değişimin nakliye maliyetleri, teslimat süreleri ve küresel tedarik zinciri üzerinde etkileri var; pek çok müşteri halihazırda kendilerine uygulanan ek ek ücretlerden şikayetçi. .

Birçok nakliyatçı ve nakliyeci, bu ek ücretleri uygulayan taşıyıcıların, navlun fiyatlarında büyük artışlara yol açan, COVID-19 günlerindeki para kazanma modellerini takip ettikleri görüşündedir.

Buna ek olarak, İran destekli Husi militanlarına atfedilen bu saldırılar, ABD, Fransa, Danimarka, Hindistan, Endonezya ve diğerleri de dahil olmak üzere çeşitli ülkelerden askeri tepki aldığından, dikkate alınması gereken jeopolitik ve güvenlik boyutları da var. ülkelerinin Kızıldeniz bölgesindeki varlıkları.. Bu güçlerin müdahalesi, krizin karmaşık ve değişken doğasının altını çiziyor..

2023'ün sonuna gelindiğinde, uluslararası denizcilik ve küresel ticarete yönelik süregelen tehditler oluşturan Kızıldeniz krizi hala çözülmemiş durumda. Bu durum, gemicilik şirketlerinin ve uluslararası güçlerin sürekli izlemesini ve esnek müdahale stratejilerini gerektiriyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER