© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Kızldeniz seferlerinin durması ticari darbe

Nakliye Devleri Kızıldeniz Seferlerini Duraklatarak Küresel Ticarete Darbe Vurdu

Husi militanlarının Yemen kıyısı açıklarında ticari gemilere yönelik sarmal saldırıları, dünyanın en büyük gemi sahiplerinden bazılarının mürettebatı duumun güvenli olup olmadığını değerlendirmeleri nedeniyle yaygın ticaret kesintilerine yol açtı.

Dünyanın en büyük konteyner nakliye şirketlerinden ikisi Cuma günü, gemilerine yapılan saldırının ardından Kızıldeniz üzerinden transitleri duraklattıklarını açıkladı. İki petrol tankeri şirketi, Yemen açıklarındaki suların güvensiz olduğunu düşünmeleri halinde gemilerini Afrika çevresine göndermelerine izin verecek bir sözleşme maddesinde ısrar ettiklerini söyledi.

Bu hamleler, küresel ekonomik toparlanmanın zarar görmesini önlemek için dünyanın en önemli ticaret koridorlarından biri boyunca güvenliği artırma konusunda ABD ve müttefikleri üzerindeki baskıyı artıracak. Uluslararası bir ticaret grubu, saldırıların sona erdirilmesi için daha fazla askeri destek çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Eduardo Maia Silva, "ABD, Kızıldeniz'deki bu kabul edilemez tehditlere ve saldırılara karşı koymak için seçenekleri değerlendirmeye ve koordineli, çok taraflı eylemde bulunmaya devam edecek" dedi. 

Husi militanları, Gazze'deki savaşa yanıt olarak Kızıldeniz'de giderek daha fazla ticari gemiye, özellikle de İsrail'e bağlı olduğunu iddia ettikleri gemilere saldırıyor. 

Dünyanın en büyük ikinci konteyner gemisi sahibi A.P. Moller-Maersk A/S, Cuma günü yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'in güney girişine giden gemilerine seferlerini durdurmaları talimatını verdiğini söyledi. Gemisi Maersk Cebelitarık saldırıya uğradı.

Maersk'in açıklamasından kısa bir süre sonra Alman Hapag-Lloyd AG Pazartesi gününe kadar ara vereceğini duyurdu ve "sonraki döneme karar verecek."

“Dün Maersk Gibraltar'nin karıştığı  olayı ve bugün bir konteyner gemisine yapılan başka bir saldırının ardından, tüm Maersk gemilerine talimat verdik Maersk, "Bölgede bir sonraki duyuruya kadar yolculuklarını duraklatmak için Bab el-Mendeb Boğazı'ndan geçecekler" dedi.

Bab al-Mandab, Hint Okyanusu'nu Kızıldeniz'e bağlayan dar bir su şerididir. Süveyş Kanalı'nı Asya ile Avrupa arasında kısayol olarak kullanan her geminin bu kanaldan geçmesi gerekiyor.

Maersk, 1 numaralı önceliğinin mürettebatın güvenliği olduğunu söyleyerek müşterilerinin ihtiyaçları ile personele bakma görevi arasında denge kurmanın zorluğunu vurguladı. Afrika çevresinde uzun bir yolculuğa çıkmak, ticaret yollarına binlerce kilometre katacak, yakıt faturalarını artıracak ve kargo teslimatlarını geciktirecek.

Süper petrol tankerlerinin sahibi Euronav NV, Kızıldeniz'den kaçınmak için gemilerine tüm kiralamalarda bir seçenek tanınmasında ısrar ettiğini söyledi. Perşembe günü Maersk Tankerleri, gemilerinden biri saldırıya uğradığında aynı şeyi söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER