© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Konteyner gemileri söküme geliyor

Zarar açıklamaya başlayan konteyner armatörleri, eski gemileri Aliağa'ya hurdaya gönderiyor.

İzmir Aliağa, bu kez de piyasadan çıkan konteyner gemilerinin geri dönüşüm için önemli adreslerden biri oldu. EKONOMİ’ye konuşan Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Başkanı Kamil Önal, bu yıl en fazla söküme gelen gemi tiplerinden birinin konteyner gemileri olduğunu söyledi. Önal, 2024'te daha fazla ticari geminin söküme gelmesini beklediklerini ifade etti.

GEMİSANDER Başkanı Kamil Önal, bu yıl Aliağa’ya 63 geminin söküme geldiğini açıkladı. Bu gemilerin toplam tonajının 290 bin ton olduğunu ifade eden Önal, “Bu yıl kruvaziyerlerin yanı sıra söküme gelen konteyner gemilerin sayısı da fazlaydı” diye konuştu

Avrupa Komisyonu, bu hafta yaptığı toplantıda Avrupa Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri Listesi'nin 12. baskısını kabul etti. Türkiye'den BMS, Kılıçlar ve Anadolu gemi söküm tesisleri bu listeye girmeye hak kazanırken, komisyon ABD'de bulunan bir tersaneyi 5 yıl sonra yeniden listeye dahil etti. Finlandiya'da bulunan bir tersanenin ve Norveç'te bulunan beş tersanenin listeye dahil edilme süresini de uzattı. Yeni listede ayrıca sırasıyla Danimarka, Hollanda ve Norveç'te bulunan üç tesis de artık gemi geri dönüşüm işinde olmadıkları için listeden çıkarıldı. Avrupa Listesi şu anda Avrupa'da (AB, Norveç ve Birleşik Krallık) 35 tersane, Türkiye'de 9 tersane ve ABD'de 1 tersane olmak üzere 45 gemi geri dönüşüm tesisi içeriyor. Aralık 2018’den bu yana Avrupa menşeli gemiler, Onaylı Gemi Geri Dönüşüm Listesi’ne giren tesislerde söküme gidebiliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER