© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

LNG Talebi 2040'Tan Sonra Artacak

Sıvılaştırılmış doğal gaza (LNG) yönelik küresel talebin 2040 yılına kadar %50'den fazla artacağı tahmin ediliyor.

LNG'deki küresel ticaret, 2022'deki 397 milyon tondan 2023'te 404 milyon tona ulaştı; LNG arzının kısıtlı olması büyümeyi kısıtlarken fiyatlar ve fiyat oynaklığını tarihi ortalamaların üzerinde tutuyor.

Doğal gaz talebi bazı bölgelerde halihazırda zirveye ulaştı ancak küresel olarak artmaya devam ediyor; son sektör tahminlerine göre LNG talebinin 2040 yılında yılda yaklaşık 625-685 milyon tona ulaşması bekleniyor.

Shell enerjiden sorumlu başkan yardımcısı Steve Hill şunları söyledi: "Sektörü kömürden gaza geçiş yaparak karbon emisyonlarını azaltmaya çalıştığından, Çin'in bu on yılda LNG talebindeki artışa yön vermesi muhtemel."

"Çin'in kömüre dayalı çelik sektörü, Birleşik Krallık, Almanya ve Türkiye'nin toplam emisyonlarından daha fazla emisyona neden olduğundan, gaz, dünyanın en büyük karbon emisyonu kaynaklarından biri ve yerel hava kirliliğiyle mücadelede önemli bir rol oynuyor."

Önümüzdeki on yılda, Güney Asya ve Güneydoğu Asya'nın bazı kısımlarında yerli gaz üretiminin azalması, bu ekonomilerin gazla çalışan enerji santralleri veya sanayi için yakıta giderek daha fazla ihtiyaç duyması nedeniyle LNG'ye olan talebin artmasına neden olabilir.

Ancak Güney Asya ve Güneydoğu Asya'daki ülkelerin gaz ithalat altyapısına önemli yatırımlara ihtiyacı olacak.

Shell LNG Görünümü 2024, elektrik üretim karışımlarında yüksek seviyede yenilenebilir enerji bulunan ülkelerde gazın rüzgar ve güneş enerjisini tamamlayarak kısa vadeli esneklik ve uzun vadeli arz güvenliği sağladığını gösteriyor.

LNG, 2022'de Rusya'nın Avrupa'ya boru hattı ihracatında yaşanan düşüşün ardından, yeni yeniden gazlaştırma tesislerinin enerji arzı güvenliğini artırmaya yardımcı olmasıyla birlikte, 2023'te Avrupa enerji güvenliğinde hayati bir rol oynamaya devam etti.

Avrupa'nın LNG ithalatı, 2023'te Avrupa gaz talebindeki genel düşüşe rağmen 2022'ye benzer seviyelerde kaldı.

Isınma için gaza bağımlı olan ülkelerdeki nispeten ılıman kış sıcaklıkları, yüksek gaz depolama seviyeleri, daha güçlü nükleer enerji üretimi ve Çin'deki ılımlı ekonomik toparlanma ile birleştiğinde, tüm bunlar 2023'te küresel gaz pazarının dengelenmesine yardımcı oldu.

Bu, 2021 sonlarından 2022'ye kadar görülen rekor seviyelere ve benzeri görülmemiş dalgalanmalara kıyasla, Avrupa ve Doğu Asya'nın önemli ithalat bölgelerinde gaz fiyatlarının düşmesine ve istikrar kazanmasına yardımcı oldu. Ancak gaz fiyatları ve dalgalanma, 2023'te 2017-2020 dönemine göre önemli ölçüde yüksek kaldı. dönem.

Shell'in de belirttiği gibi, 2023 yılında iyi tedarik edilen bir küresel pazara rağmen, Rusya'nın Avrupa'ya boru hattı gazı tedarikinin olmaması ve geçen yıl LNG arzındaki sınırlı miktardaki büyüme, küresel gaz pazarının yapısal olarak sıkı kaldığı anlamına geliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER