© © 2023 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Mariupol'de Mahsur Kalan Denizciler için Endişe Artıyor

Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna'da liman kenti Mariupol'de çatışmalar devam ediyor. Binlerce sivilin ölümü ve Rus güçlerinin bölgede kimyasal silah kullandığına dair iddialarla, kuşatma altındaki Mariupol limanında mahsur kalan denizciler için de endişeler artıyor.

Ukrayna'nın Özel Harekat Taburu Azak, Rus birliklerinin insansız hava aracı ile Mariupol'a menşei bilinmeyen zehirli bir madde attığını iddia etti. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, 'Rus güçlerinin Mariupol'a yönelik bir saldırıda kimyasal maddeler kullanmış olabileceği bildirildi. Ayrıntıları doğrulamak için ortaklarımızla acilen çalışıyoruz. Bu tür silahların herhangi bir şekilde kullanımı, bu çatışmada sert bir tırmanış olur. Putin ile rejiminden hesap soracağız' dedi.

Mariupol mahvolmuş durumda ve yerel yetkililer şehrin yaklaşık %90'ından fazlasının hasar gördüğünü ve ölü sayısının 10.000'i aştığının düşünüldüğünü söylüyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise yaptığı açıklamada, 'Mariupol yok edildi, on binlerce ölü var, ancak buna rağmen Ruslar saldırılarını durdurmuyor' dedi. Belediye başkanı ölü sayısının 10.000 ile 20.000 arasında olduğunu söyledi.

Rus güçleri tarafından kuşatılan şehirde hala mahsur kalan yaklaşık 100.000 kişi var. 24 Şubat işgalinden önce, liman kentinin nüfusu 400.000 den fazlaydı.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereshchuk, Mariupol dahil olmak üzere sivillerin tahliyesine izin vermek için ülke genelinde dokuz insani yardım koridoru açılacağını belirtti.

Pazartesi günü Rus yanlısı milisler ise, kentin liman bölgesini ele geçirdiklerini iddia etmişti.

Ukraynalı yetkililer dün Rus ordusunun Liberya bandıralı 15.698 dwt dökme yük gemisi Smarta'yı mürettebatıyla birlikte alıkoyduğunu söyledi. Rus kuvvetlerinin 16 Ukraynalı denizciyi, bir Mısırlı denizciyi ve o sırada gemide bulunan kaptanın eşini tutukladığını bildirdi. Gemiye binmeden önce ateş açıldığı da aktarıldı.

Acil Eylem Çağrısı

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) başkanları, Ukrayna limanlarında ve yakın sularda mahsur kalan denizcileri ve gemileri korumak için acil eylem çağrısında bulundu.

IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, Ukrayna limanlarını ve yakındaki suları terk edemeyen 100'den fazla ticari gemideki denizcilerin durumunu özetledi. IMO'ya göre, 1000'e kadar denizci mahsur kaldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER