© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

MEDUSA-2020 Tatbikatı Fransa ve BAE’nin Katılımıyla Başladı

Mısır, Yunanistan ve GKRY tarafından icra edilen MEDUSA-2020 tatbikatına Fransa ve BAE de katılıyor.

Koronavirüs nedeniyle 2020 yazında Mısır, Yunanistan ve GKRY yapılması planlanan “MEDUSA” tatbikatı iptal edilmişti. Aktarıldığı üzere ise 30 Kasım – 6 Aralık 2020 tarihleri ​​arasında, planlanan çok uluslu disiplinlerarası tatbikat “MEDUSA 2020″ olarak yapılacak. 2017 yılından bu yana gerçekleştirilen havacılık tatbikatı “MEDUSA”, Savunma ve Güvenlik alanında GKRY, Yunanistan ve Mısır arasındaki iş birliğinin bir parçası olarak icra edilmektedir. Bu yıl ise ilk kez Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden kuvvetler katılıyor. Yapılan açıklamalarda ise BAE ve Fransa’nın katılımıyla taraflar arasındaki bahse konu iş birliğinin bu yıl önemli ölçüde güçlendirileceği ifade edilmektedir.

MEDUSA-2020 Tatbikatı, Mısır’ın İskenderiye limanında ve Kahire hava sahasında gerçekleştirilecek. Üç aşamaya ayrılan tatbikat kapsamında; arama kurtarma, elektronik harp, deniz eğitimleri icra edilecek.

T.C. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan sunumda bahse konu tatbikatla ile ilgili olarak,

“Türkiye karşıtlığında birleşerek, Ağustos ayından itibaren tatbikat üzerine tatbikat düzenlemek suretiyle Akdeniz’de gerginliği tırmandırma çabalarına Yunanistan, GKRY, Fransa, BAE ve Mısır bir yenisini daha eklemiştir. Türkiye her zaman sorunların barış, diyalog, iyi komşuluk ve müttefiklik ruhu içerisinde çözülmesinden yanadır. Söz konusu tatbikat, gerginliği arzulayan, barış ve diyalogdan kaçan tarafları bir kez daha göstermiştir.” ifadelerine yer verilmişti.

Mısır Donanması ortak tatbikat için Rusya’daydı

Mısır Donanmasına bağlı grup, Alexandria fırkateyni, El Fateh korveti ve M. Fahmy füze gemisinden oluşuyor. Rusya’nın Karadeniz Filosu basın ofisinin bildirdiğine göre, Mısır Donanmasına bağlı bir grup gemi Rusya-Mısır Dostluk Köprüsü-2020 tatbikatına katılmak için ilk kez Novorossiysk Limanı’nda demirledi.

“Mısır Donanması grubu, Alexandria fırkateyni, El Fateh korveti ve M. Fahmy füze gemisinden oluşuyor. Mısır Donanması Harekat Dairesi Başkanı Tuğamiral Mahmud Adel Mahmoud Faizi, deniz tatbikatının komutanı ve Mısır heyeti adına atandı.” şeklinde açıklama yapılmıştı.

Rus-Mısır Dostluk Köprüsü-2020 tatbikatı, 17-24 Kasım tarihlerinde Novorossiysk’te ve Karadeniz Filosu’nun donanma muharebe eğitim alanlarında icra edildi. Mısır Donanmasına bağlı gemiler tatbikat sonrası İstanbul Boğazı’nda geçiş yaparak Mısır’a geri döndü.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER