© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

MEPC81 Uyumlu Eylem' Çağrısıyla Açıldı

IMO Genel Sekreteri MEPC81'i Nakliye Emisyonlarının Azaltılmasına Yönelik 'Uyumlu Eylem' Çağrısıyla Açtı

Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Arsenio Dominguez, uluslararası denizcilik sektörünün küresel iklim değişikliği hedefleri ve sürdürülebilirlik taahhütleriyle uyumlu hale getirilmesi için ortak çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

İtiraz, bu hafta Londra'daki IMO genel merkezinde gerçekleşen Deniz Çevresini Koruma Komitesi'nin (MEPC81) 81. toplantısındaki açılış konuşmasında yapıldı.

Açılış konuşmasında Dominguez, ilk olarak Kızıldeniz'de devam eden deniz güvenliği sorunlarına dikkat çekti ve Rubymar'ın batmasının çevresel etkisi ve gemilerin kullanmak zorunda kaldığı daha uzun nakliye rotaları konusundaki endişelerini dile getirdi . Ayrıca True Confidence gemisinde Husilerin füze saldırısı sonucu trajik bir şekilde öldürülen üç denizcinin ailelerine taziyelerini iletti ve Husi militanlarının onu ele geçirmesinden bu yana rehin tutulan Galaksi Lideri mürettebatının derhal serbest bırakılması yönündeki çağrısını yineledi. gemi 19 Kasım 2023'te.

Somali'deki korsanlık durumuna değinen Dominguez, Hindistan Donanması'na, Aralık ayından bu yana Ruen'de rehin tutulan 17 mürettebatın serbest bırakılmasında hafta sonu gösterdiği başarılı çabalardan dolayı övgüde bulundu . Ayrıca , kaçırılan ve şu anda 23 mürettebatı esir tutulan Abdullah'ın sıkıntılı durumuna da dikkat çekti .

MEPC 81, uzun gündem maddeleri listesi arasında, sera gazı fiyatlandırma mekanizması ve teknik yakıt standardı hakkında devam eden tartışmalar da dahil olmak üzere, geçen Temmuz ayındaki MEPC80 toplantısında kabul edilen IMO'nun revize edilmiş küresel sera gazı azaltım stratejisinin uygulanmasına odaklanacak . Buna paralel olarak, 2023 Sera Gazı Stratejisi, uluslararası denizcilikteki karbon yoğunluğunu 2030 yılına kadar en az %40 azaltmayı hedefliyor. Aynı zamanda sıfır veya sıfıra yakın sera gazı emisyon teknolojilerinin benimsenmesi için yeni bir hedef düzeyi belirliyor ve bunların 2030 yılına kadar uluslararası denizcilik tarafından kullanılan enerjinin en az %5 ila %10'unu temsil edecek.

Küresel Denizcilik Sektörünün CO2 Emisyonları Üzerindeki Baskılar Artıyor

Dominguez konuşmasında, hızla gelişen teknoloji ve denizcilik sektörünün karşı karşıya olduğu yeni zorluklar karşısında kuruluşun en yüksek güvenlik standartlarını sürdürme konusundaki kararlılığının altını çizdi. Kendisi, IMO'nun 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşma yönündeki iddialı hedefinin ortak eylem gerektireceğini yineleyerek, teknik ve ekonomik önlemlerin geliştirilmesinin ilerletilmesi ihtiyacını daha da vurguladı.

“Bu hedefe ulaşmak için ortak eylem gerekiyor ve bu hafta Komiteniz aday orta vadeli tedbirlere ilişkin teklifleri daha ayrıntılı olarak değerlendirecek; Aday orta vadeli önlemler sepetinin kapsamlı etki değerlendirmesinin yürütülmesine ilişkin Yönlendirme Komitesi hakkında bir ilerleme raporu; ve yaşam döngüsü sera gazı yoğunluğu değerlendirme çerçevesinin daha da geliştirilmesi," dedi Dominguez.

"Denizcilik endüstrisini karbondan arındırmak büyük bir zorluk ama aynı zamanda uluslararası denizcilik sektörünü iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konusundaki küresel taahhütlerle uyumlu hale getirmek için bir fırsat" diye ekledi.

Diğer çevresel konularda Dominguez, geçen Aralık ayında İspanya'nın kuzeybatı kıyısındaki kirlilik olayına atıfta bulunarak, gemi kaynaklı plastik pelet sızıntısını önlemenin aciliyetini vurguladı. Kendisi aynı zamanda Balast Suyu Yönetimi Sözleşmesinin değiştirilmesine yönelik deneyim oluşturma aşaması kapsamında hükümlerin ve araçların nihai hale getirilmesi ve onaylanması gibi önemli bir görevden de bahsetti.

Dominguez, "Bu hafta ele almanız gereken önemli konularınız var, ancak bu oturum için belirlenen hedeflere başarılı bir şekilde ulaşabileceğinizden eminim" dedi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER