© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Metanol Yakıtlı 6 Konteyner Gemisi Daha Sipariş Etti

Danimarka merkezli dünyanın en büyük konteyner operatörlerinden A.P. Moller-Maersk, metanolle çalışan en büyük konteyner gemilerinden altı tanesini daha sipariş ederek toplam metanol yakıtlı gemi sipariş sayısını 19 gemiye çıkardı

Danimarka merkezli dünyanın en büyük konteyner operatörlerinden A.P. Moller-Maersk, metanolle çalışan en büyük konteyner gemilerinden altı tanesini daha sipariş ederek toplam metanol yakıtlı gemi sipariş sayısını 19 gemiye çıkardı

Altı gemi, Güney Kore'de Hundai Heavy Industries (HHI) tarafından inşa edilecek. Gemiler Danimarka siciline kayıtlı olacak ve HHI'da halihazırda sipariş edilen 12 gemiden biraz daha fazla kapasiteye sahip olacak şekilde 17.000 TEU nominal kapasiteli olacak.

Altı geminin teslimatlarının 2025'te yapılması ve bu noktada gemilerin Maersk'in filosundaki mevcut kapasitenin yerini alması planlanmaktadır.

Karbonsuz yeşil metanol ile çalışabilen çift yakıtlı motorlarla, altı geminin geleneksel yakıtlı gemilere kıyasla yıllık 800.000 ton CO2 emisyon tasarrufu sağlaması bekleniyor.

19 yeni inşa geminin tamamı, her yıl atmosfere girmekten yaklaşık 2,3 milyon ton CO2 tasarrufu sağlayacak.

HHI, altı geminin sipariş değerinin yaklaşık 1,14 milyar dolar olduğunu açıkladı. Maersk, sektörü karbonsuzlaştırmaya doğru yönlendirmek için dünyanın en büyük ve en karlı konteyner nakliye şirketlerinden birisi olma statüsünden yararlanmaktadır.

Şirket, net sıfır emisyon taahhüdünü 2040 yılına çekerek ve okyanus filosundan sera gazı emisyon yoğunluğunda %50 azalma gerektiren daha yakın vadeli hedefler belirleyerek, küresel deniz taşımacılığının karbondan arındırılmasında "ilk adım atan" ünvanı almaya başladı.

2030 yılına kadar tamamen kontrol edilen terminallerinden kaynaklanan mutlak emisyonlarda %70 azaltma, beklenmektedir.

Maersk Fleet & Strategic Brands CEO'su Henriette Hallberg Thygesen, "Müşterilerimiz bizden tedarik zincirlerini karbondan arındırmamızı istiyor ve yeşil metanol ile çalışabilen bu altı gemi, müşterilerimize çevreye zararsız taşımacılık sunma çabalarını daha da hızlandıracak" dedi. “Paris Anlaşması'nın küresel ısınmayı 1,5 °C'lik bir sıcaklık artışıyla sınırlama hedefine ulaşmak için bu on yılda küresel eyleme ihtiyaç var."

Maersk, yaptığı duyuruda, Maersk tarafından işletilen ve time-charter kiralamalı gemilerin bir kombinasyonu olarak filo kapasitesini maksimum 4,3 milyon TEU'da tutma stratejisini yineledi.

19 geminin tamamı, şirketin filosundaki eski ve ömrünü tamamlamış gemilerin yerini alacak.

Geleneksel yakıt kapasitelerine kıyasla Maersk, metanol çift yakıt kapasitesi için %8-12 aralığında ek sermaye harcaması (CAPEX) öngörmektedir; bu, Maersk'in geçen yıl aynı teknolojiye sahip sekiz gemi sipariş etmesi ile kıyaslandığında bir gelişme olarak değerlendirilmektedir.

Maersk Filo ve Teknik Sorumlusu Palle Laursen, yaptığı açıklamada; "yeşil metanol, bu on yıl için en iyi ölçeklenebilir yeşil yakıt çözümüdür ve diğer birçok armatörün bu yolu seçtiğini görmekten heyecan duyuyoruz” diye ifade etmiştir. “Yeşil metanol üzerindeki primi düşürmek ve çevreye duyarlı deniz taşımacılığının gelişimini  hızlandırmak için ihtiyaç duyulan kullanılabilirliğin hızlı ölçeklendirilmesine daha fazla ivme katıyor” dedi.

Maersk, HHI’ye sekiz adet 16.000 TEU metanolle çalışan gemi için orijinal siparişini Ağustos 2021'de 1.4 milyar $ veya gemi başına 175 milyon $ olarak verdi. Daha sonra Ocak ayında dört ek gemi için seçenekler kullandı.

İlk gemilerin teslimatının 2024'ün ilk çeyreğinde yapılması planlanıyor. Maersk'in ayrıca Hyundai Mipo Tersanelerine sipariş edilen ve 2023 yılına kadar teslim edilmesi planlanan 2.100 TEU metanolle çalışan çift yakıt beslemeli bir gemisi bulunmaktadır.

İleriye dönük olarak, Maersk yalnızca yeşil yakıtla çalışabilen yeni inşa gemiler sipariş etmeyi taahhüt etmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

HABER GÖNDER

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER