© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Mısır'ın İlk Kadın Kaptanı Marwa Elselehdar: Süveyş Kanalı'nı Tıkamakla Suçlandım

Süveyş Kanalı'nda karaya oturduktan 6 gün sonra kurtarılan "Ever Given" konteyner gemisi ile ilgili yaşanan krizin faturası Mısır'ın ilk kadın kaptanı Marwa Elselehdar'a kesildi.

Mısır’daki dünyanın en önemli su yolu olan Süveyş Kanalı’nda 24 Mart’ta karaya oturarak deniz trafiğinin durmasına ve milyarlarca ekonomik zarara neden olan ‘Ever Given’ gemisi ile ilgili yaşanan krizin faturası ülkenin ilk kadın kaptanına kesildi.

Mısır'ın ilk kadın gemi kaptanı olan Marwa Elselehdar yüzlerce mil uzakta başka bir gemide olmasına rağmen Süveyş Kanalı'nı tıkanmasından sorumlu kişi olarak gösterildiğini ifade etti.

'İnternette yalan ve iftiralarla beni hedef gösterdiler'

Marwa Elselehdar, suçlamalara yönelik konuştu. Ever Given adlı konteyner gemisinin Süveş Kanalı'nda karaya oturduğu tarihte İskenderiye’de Aida IV adlı gemide ikinci kaptan olarak çalıştığını kaydeden Elselehdar, “İnternette yalan ve iftiralarla beni hedef gösterdiler. Bu koca bir yalan” dedi.

29 yaşındaki Marwa'nın kadın gemi kaptanı olması nedeniyle, cinsiyeti nedeniyle hedef tahtasına oturtulduğunu ifade etti. İddialar karşısında şaşkına döndüğünü belirten Elselehdar, “Şoke oldum. Belki bu alanda başarılı bir kadın olduğum için ya da Mısırlı olduğum için hedef alınmış olabileceğimi hissettim, ama emin değilim” ifadelerini kullandı.

Tarihsel olarak erkeklerin egemen olduğu bir sektörde, kadınlar zorluklarla ilk kez karşılaşmıyor. Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) göre şu anda kadınlar dünyadaki denizcilerin yalnızca % 2'sini oluşturmakta.

'Sevdiğiniz şey için mücadele edin ve hiçbir olumsuzluğun sizi etkilemesine izin vermeyin'

Marwa, eğitimi sırasında dahi her fırsatta cinsiyetçilikle de karşılaştığını söylüyor. "Çalıştığım gemide, hepsi farklı zihniyetlere sahip adamlardı, bu yüzden iletişim kuracak benzer düşüncelere sahip insanlar bulamamak zordu. Bunu tek başına yaşamak ve zihinsel sağlığımı etkilemeden bunun üstesinden gelebilmekte çok zorlandım. Toplumumuzdaki insanlar ne yazık ki, denizde ailelerinden uzakta uzun süre çalışan kadınların olmasını hala kabullenemiyor. Ama sevdiğin şeyi yaptığında, herkesin onayını almana gerek yok." dedi.

Süveyş'te yaşanan krizdeki rolüyle ilgili söylentiler ortaya çıktığında, bunun işi üzerinde olumsuz etki yaratmasından korktuğunu söyleyen Marwa: 'Bu yalan bir haberdi, diğer ülkelerde de yayıldı. Hakkımda yazılanları reddetmek için çok uğraştım çünkü itibarımı ve şu an bulunduğum yerde olmak için sarf ettiğim tüm çabaları etkiliyordu.'' diye ekledi.

Marwa Elselehdar, sektördeki kadınlar için bir rol model olmak istiyor. Denizcilik alanında olmak isteyen kadınlara da bir mesajı var. 'Sevdiğiniz şey için mücadele edin ve hiçbir olumsuzluğun sizi etkilemesine izin vermeyin' diyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER