© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Modern Sovyet Yolcu Tekneleri...

Sovyetler Birliği döneminde hidrofil teknolojisi kullanılarak üretilmiş modern Sovyet yolcu tekneleri... Sovyet yolcu teknelerinde, teknenin gövdesini sudan kaldıran, sürüklenmeyi azaltan ve inanılmaz hızlarda seyahat etmesini sağlayan bir hidrofil teknolojisi kullanıldı.

Sovyetler Birliği'nde ticari olarak üretilen ilk hidrofil tekne türü ''Raketa''dır. 1957'den 1970'lerin başına kadar üretildi. Baş tasarımcı ise Rostislav Alexeyev'di...

Alexeyev, deniz otobüsleri ve yer etkili araçlar üzerindeki öncü çalışmaları ile tanınan bir Sovyet Direktörü ve Tasarım şefiydi. Alexeyev, Raketa gibi hidrofil gemilerin başarılı bir tasarımcısıydı.

Sovyetler Birliği, soğuk savaş döneminden 1980'lere kadar hidrofil nehir tekneleri ve aerodinamik tasarımlı feribotlar inşa ederek hidrofilleri kapsamlı bir şekilde denedi. Rus ve Ukraynal su yolları için yaklaşık 3.000 gemi inşa edildi.

Sovyetler Birliği'nde ticari olarak üretilen ilk hidrofil tekne türü olan Raketa, Rusya'nın beşinci büyük şehri Nizhny Novgorod'daki, en eski gemi inşa fabrikalarından biri olan Krasnoye Sormovo gemi inşa tesisi tarafından inşa edildi.

Raketa ilk seferini 25 Ağustos 1957'de Nizhny Novgorod'dan Kazan'a (420 km) yedi saat içerisinde ve 30 yolcusu ile gerçekleştirdi.

Raketa tekneleri özellikle Volga Nehri üzerinde ve Sovyetler Birliği'nin başka yerlerinde geniş bir ticari hizmete sahipti.

Daha sonraki tasarımlar arasında ise “Meteor”, “Kometa”, “Belarus” ve “Burevestnik” yer aldı.

Ancak daha sonra Sovyetler Birliği'nin ekonomik çöküşüyle hidrofil üretimi durdu. Gemiler hizmet dışı bırakıldı ve gemi mezarlıklarında paslanmaya yollandı.

Birçok Rus için hidrofil, Sovyet inovasyonunun altın çağından kalma bir çocukluk anısıdır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER