© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Nakliye Karbon Vergisini Kullanma Fırsatı

Ticari denizcilik endüstrisini karbonsuzlaştırma önlemlerinin bir parçası olarak emisyonlarda karbon fiyatlandırması ihtiyacı konusunda küresel fikir birliği arttıkça, odak noktası artık üretilen devasa kaynakların nasıl kullanılabileceğine kayıyor.

Dünya Bankası, karbon fiyatlandırması yoluyla 2050 yılına kadar 1 trilyon ila 3,7 trilyon dolar arasında artırılabileceğini gösteren ayrıntılı bir rapor yayınladı. Finans kurumu, senaryoya ve gelirin yeniden kullanım düzeyine bağlı olarak, toplanan ortalama gelir miktarının yıllık 41 milyar dolar ile 105 milyar dolar arasında değişeceğini tahmin ediyor.

Denizcilik endüstrisi, büyük ölçüde, bir metrik ton CO2 emisyonu başına 75 ila 300 ABD Doları oranında bir karbon harcı veya vergisi uygulamanın, araştırmaları finanse etmek için kullanılmasını talep ederken, bunun ne zaman kullanılacağı konusunda bir anlaşmaya varmıştır. dekarbonizasyon için yeni teknolojilerin ve yakıtların geliştirilmesi. Avrupa Birliği, Fuel EU girişimiyle başı çekiyor, ancak Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) üzerinde karbondan arındırma önlemlerinin bir parçası olarak nakliye sera gazı (GHG) emisyonlarının fiyatlandırılmasına öncülük etmesi için baskı artarken diğerlerinin de onu takip edeceğine inanılıyor. ticari nakliye endüstrisi.

Bu, denizciliğin sıfır karbonlu yakıtlara ve enerji ayak izini yeşile çevirecek yenilikçi teknolojilere geçmediği sürece, karbon emisyonlarının 2008 seviyelerine kıyasla 2050'ye kadar yüzde 90 ila 130 oranında artma potansiyeline sahip olduğu endişelerinin ortasında geliyor. Şu anda nakliye, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde üçünü oluşturuyor.

Ulaştırma Danışmanı Rico Salgmann, "Dünya Bankası'nda, karbon gelirleri için akıllıca tasarlanmış bir dağıtım çerçevesinin, iklim faydalarını en üst düzeye çıkarmak ve ülkeler için, özellikle de en savunmasız olanlar için adil bir geçiş sağlamak şeklindeki ikiz hedefi yerine getirebileceğine inanıyoruz" dedi. Dünya Bankası.

Dünya Bankası, “ Denizcilikten Gelen Karbon Gelirlerinin Dağıtılması ” raporunda, mali kaynakların nasıl kullanılabileceğine dair fikirler ortaya koyuyor. Fikirler, deniz taşımacılığının karbondan arındırılmasına, deniz taşımacılığı altyapısının ve kapasitesinin geliştirilmesine ve daha geniş iklim amaçlarının desteklenmesine odaklanıyor. Diğerleri, daha geniş kalkınma hedeflerine ulaşmayı, genel mali bütçeyi finanse etmeyi ve piyasaya dayalı önlemin idari ve uygulama maliyetlerini karşılamayı içerir.

Deniz taşımacılığının karbondan arındırılması konusunda rapor, kaynakların sıfır karbonlu motorlar ve tahrik sistemleri, yerleşik enerji verimliliği teknolojileri ve araştırma ve geliştirme olmak üzere filo yükseltmelerine ve yenilenmesine yönlendirilebileceğini vurguluyor. Ayrıca, sıfır karbonlu bunker yakıtları ve altyapı desteği, yakıt üretimi (yukarı doğru yenilenebilir enerji dahil), depolama, dağıtım ve kullanım ve kıyı güç bağlantısını sürdürme ihtiyacının kritik öneme sahip olduğuna inanıyorlar.

Araştırmalar, sera gazı emisyonlarını 2050 yılına kadar yüzde 50 veya yüzde 100 oranında azaltmak için 2030 ile 2050 arasında gerekli olan 1 trilyon ila 1,9 trilyon dolar arasında sermaye yatırımı ile deniz taşımacılığını karbondan arındırmak için önemli yatırımlara ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Dünya Bankası, deniz taşımacılığı altyapısının ve kapasitesinin geliştirilmesi alanında, fonların liman iyileştirmeleri, uyum ve dijitalleşme, ticaret ve ulaşımın kolaylaştırılması, liman-arka bölge arayüzü iyileştirmeleri, kapasite ve beceri geliştirme, teknik işbirliği ve kapasite geliştirme programına yönlendirilebileceğini söylüyor. ve eğitim ve öğretim programları.

Rapor, iklim değişikliği söz konusu olduğunda, özellikle yenilenebilir enerji üretimi, depolanması ve nakliye dışı kullanım için dağıtımı, dayanıklılık ve aşırı hava olaylarına, kıyı erozyonuna, deniz seviyesinin yükselmesine karşı koruma gibi alanlara odaklanılması gerektiğini öne sürüyor. ve tarımsal hasar. Tarım ve gıda sistemlerinin adaptasyonu ve erken uyarı ve afet müdahale sistemlerinin geliştirilmesi de önemlidir.

Dünya Bankası ayrıca, özellikle karayla çevrili, küçük adalar ve sera gazı emisyon katkıları asgari düzeyde olan ancak iklim değişikliğinin yükünü taşıyan en az gelişmiş ülkeler arasında kaynakların adil bir şekilde dağıtılması için baskı yapıyor. Rapor, karbon gelirlerinin deniz taşımacılığının ötesinde harcanmasıyla adil bir geçişin kolaylaştırılabileceğini öne sürüyor.

“Gelişmekte olan ülkeler iklim risklerine karşı daha savunmasız olma eğilimindedir, bunları ele almak için daha az kapasiteye sahiptir ve tarihsel olarak birçok gelişmiş ülkeye göre iklim değişikliğine daha az katkıda bulunmuştur. Raporda, gelişmekte olan ülkeleri karbon gelirlerinin birincil alıcıları yapmak, mevcut iklim finansmanı akışları ile iklim finansmanı ihtiyaçları arasındaki finansman açığının kapatılmasına yardımcı olabilir.

Rapor, kaynakların etkili bir şekilde kullanılması için, finanse edilen proje ve programların rekabetçi bir ihale süreciyle seçileceği bir fon tarafından aktif olarak yönetilecek olan karbon gelirlerinin kullanımına odaklanmaktadır. Böyle bir süreçte, proje teklifleri fonun politikalarına ve kriterlerine göre sunulur ve değerlendirilir; bu süreç, fonun beklentileriyle daha uyumlu olması beklenen proje ve programların seçilmesine yardımcı olduğundan, iklim finansmanında benimsenen ortak bir yaklaşımdır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER