© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Navlun Oranları Dengeleniyor

Kızıldeniz krizi nedeniyle düşen oranlar taşıyıcıların kazanç görünümünü olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Kızıldeniz krizi nedeniyle Asya-Avrupa ve Asya-Kuzey Amerika ticaretindeki konteyner spot oranları yıllık bazda yüksek kalmaya devam ederken, diğer ticaretlerdeki düşen oranlar taşıyıcıların kazanç görünümünü olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Cosco'ya ait OOCL bugün ilk çeyreğe ilişkin operasyonel güncellemesini bildirdi; bu, Yemen'deki Husi isyancıların ticari gemiciliğe saldırmaya başlamasından bu yana fiyatlarda yeni ortaya çıkan iyileşmeye rağmen, Ümit Burnu saptırmalarından etkilenmeyen ticaretin önemli ölçüde zayıflık göstermeye devam ettiğini gösterdi.

Hong Kong merkezli taşıyıcı, ilk çeyrek gelirlerinin yıllık %9 düşüşle 1,98 milyar $'a gerilediğini, teu başına ortalama gelirin %12 düştüğünü, kaldırma işlemlerinin ise %3,4 arttığını ve yüklenebilir kapasitesinin ise %2,2 arttığını söyledi.

Hacim açısından en büyük ticareti olmaya devam eden dört ana ticaretinde (Pasifik ötesi, Asya-Avrupa, Atlantik ötesi ve Asya içi) büyük farklılıklar vardı. İlk çeyrekteki kaldırmalar Pasifik Okyanusu'nda 450.000 TEU'da yatay seyrederken, Asya-Avrupa'da %7,5 düşüşle 360.000 Teu'ya geriledi.

Bununla birlikte, bu ticaretlere ilişkin toplam gelirler sırasıyla %13 ve %0,8 oranında arttı; bu, gemi rotaları ve Çin Yeni Yılı öncesi talebin oranları yukarı çekmesiyle Ocak ayında navlun oranlarındaki artışın göstergesi oldu.

Bu arada, Asya içi/Okyanusya rotalarındaki hacimlerin %11,3 artışla 863.000 teu'ya çıkmasına rağmen, OOCL gelirde %17,4'lük bir düşüş gördü ve hacimlerdeki %2,1'lik büyümenin eşlik ettiği transatlantikte durum daha da kötüydü. gelirde %50,6 oranında düşüş yaşandı.

Ancak bu haftanın spot navlun verileri transatlantik taşıyıcılara temkinli bir iyimserlik için zemin sağlayabilir: Xeneta XSI endeksi batı yönlü spot oranlarda %3 artışla 40 ft başına 1.993 dolara yükseldi; Drewry's WCI'da ise ticaret %1 düşüşle 2.244 dolara geriledi.

Birleşik Krallık merkezli analist haftalık fiyatlandırma raporunda, "Drewry, transpasifik spot navlun oranlarında küçük bir düşüş beklerken, transatlantik ve Asya-Avrupa önümüzdeki haftalarda istikrara doğru ilerliyor" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER