© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

North Sea Port: ‘’Yakıt olarak Hidrojene Yatırım Yapmaya Hazırız’’

Hollanda-Belçika Kuzey Denizi Limanından bir temsilci, Amsterdam'da Offshore Energy Exhibition & Conference 2018'de, World Maritime News'e verdiği bir demeçte ‘’fırsatlar doğduğunda hidrojene yakıt olarak yatırım yapmak istiyoruz’’ açıklamasında bulundu.

Kuzey Denizi Limanı Ticari Müdürü Peter Geertse konu ile ilgili: "kısa bir süre önce Dow'dan Yara'ya hidrojen taşımak için bir boru hattı kurduk. Halihazırda LNG gemileriyle uğraşıyoruz ve doğru an olduğu zaman, biz de hidrojeni yakıt olarak ya da en azından liman bölgemizde kullanılabilir hale getirmek için yatırım yapmaya hazırız", dedi.

Sürdürülebilir operasyonlar

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) bu yılın başlarında, toplam sera gazı emisyonlarının 2050 yılına kadar en az % 50 oranında azaltılmasını öngören bir iklim değişikliği stratejisini benimsedi.

Ekim ayında, kamyondan gemiye LNG ilk yakıt aktarımı, Ghent'te gerçekleştirildi. Vlissingen'de, bu işlemler ise önceden yapılmıştı.

Geertse: ‘’Şu anda, LNG dolumu esas olarak daha verimli olan kamyonla gerçekleştiriliyor. Bunun sebebi limanda LNG terminalinin bulunmaması. Rotterdam ve Zeebrugge'de ise bir tane mevcut ve bunlar Avrupa'nın kuzeybatı ve güneybatı bölgelerine hizmet edecek kapasiteye sahipler’’ değerlendirilmesinde bulundu.

Entegrasyon

Hollanda Zeeland Limanları (Flushing, Borsele ve Terneuzen) ve Belçika Ghent Liman Şirketi (Ghent) arasındaki birleşme sonrasında yakın zamanda sınır ötesi liman kurulmuştu.

Aralık 2017'de ilan edilen birleşme yedi ay sonra tamamlandı. Süreç birkaç yıl önce başladı ve kapsamlı araştırma ve soruşturma sonrasında gerçekleşti. Ancak, birleşme yetkililerin ve hissedarların güçlü desteği nedeniyle nispeten hızlı bir şekilde tamamlandı.

İnovasyon

Kuzey Denizi Limanı, rekabetçi kalmak için, Rotterdam Limanı ile Antwerp Limanı ve diğer limanlar ile işbirliği yapmakta. Dahası, limanda bir dizi yenilikçi proje planlanıyor.

Bu projelere destek olmanın önemini vurgulan Geertse: “Liman işleyişimizde dijitalleşmeyi daha fazla birleştirmeliyiz, çünkü gelecekte her şey daha fazla dijital hale getirilecek. Önümüzdeki yıllarda buna yatırım yapmak zorundayız. Bizim için ilk zorluk, iki eski portun iki farklı sistemini birbirine entegre etmektir’’ dedi.

Ele alınması gereken bir diğer bölüm, gelecekte uyumlaştırılması ve daha verimli hale getirilmesi gereken gemi raporudur. Ayrıca, müşteri hizmetleri ve istatistik gibi iç süreçlerle ilgili sistemlerin de entegre edilmesi gerekmektedir. Geertse'ye göre önümüzdeki dönemde Kuzey Denizi Limanı'nın BT departmanın ana zorluklarını bunlar oluşturacak.

Liman İşletmesi

2017'nin sonunda, Kuzey Denizi Limanı, deniz trafiğini 2022'ye kadar 70 milyon tona çıkarmayı planladığını açıkladı. Bu hedefe daha önce de ulaşılabiliyordu çünkü liman halihazırda bu yılın ilk dokuz ayı boyunca 53 milyon tonluk iş yaptı.

Yüzdeler açısından, konteyner segmenti en hızlı büyüyen alan olup, ardından kuru dökme ve sıvı dökme taşımacılığı büyümüştür. Bunlar toplam iş hacminin yarısından fazlasını oluşturan ana faktörlerdir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER