© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Norveç'e ait tanker vuruldu

Kızıldeniz'de gemilere yönelik saldırılar artmaya devam ederken, Norveç'e ait tanker vuruldu

Bugün, 18 Aralık'ta, Kızıldeniz'de Norveç'e ait bir tanker vurulurken, koalisyon güçlerinin artan mevcudiyetine rağmen bölgedeki gerginlik devam ederken diğer bazı gemiler de olay yaşandığını bildirdi. Bazı raporların doğrulanmaması ve denizcilik şirketlerinin askeri bir yanıt bekleyerek giderek bölgeden uzaklaşması nedeniyle durum kaotik olmaya devam ediyor.

Uni-Tankers'ın ticari yöneticileri ve Swan Atlantic (49.999 dwt) kimyasal tankerinin sahibi, gemilerinin vurulduğu ve durumdan duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Şirketler, Suudi Arabistan'da mola vererek Fransa'dan gelen bitkisel yağ yükü taşıyan Hint Okyanusu'ndaki Reunion Adası'na giden ürün tankerinin bu sabah liman tarafında "tanımlanamayan bir cisim" tarafından vurulduğunu doğruladı. 

Bazı raporlar, 2017 yılında inşa edilen ve 480 fit (146,5 metre) uzunluğundaki tankerin iki füzeyle hedef alındığını ve muhtemelen biri veya her ikisi tarafından vurulduğunu söylüyor. Şirketler, küçük bir yangının mürettebat tarafından kontrol altına alındığını ve USS Carney'nin müdahale ettiğini söylüyor. Hindistan uyruklu mürettebatın güvende olduğu ve geminin kendi gücüyle yoluna devam ettiği belirtildi. Norveç'teki Inventor Chemical Tankers'tan bir yönetici, Bloomberg'e geminin su tankının hasar gördüğünü söyledi. 

Hazırlanan açıklamada şirket, geminin Norveç'e ait olduğunu, Singapur'dan yönetildiğini, Cayman Adaları'na kayıtlı olduğunu ve İsrail ile hiçbir şekilde ticaret yapmadığını vurguladı. Saldırının nedeninin bu olduğuna inandıklarını söyleyerek, geminin "İsrail'e bağlı bir şirket" tarafından yönetildiğini hatalı bir şekilde listeleyen bir web sitesini suçladılar.

Husiler, tankerin diğerleri gibi İsrail ile ticaret yaptığı için hedef alındığını belirten bir açıklama yaptı. İsyancılar saldırıyı üstlendiler ve bir MSC konteyner gemisini de hedef aldıklarını söylediler ancak bu doğrulanmadı. Ayrıca saldırıların, gemilerin rotasını Yemen'e değiştirme emirlerini reddetmesinin ardından başlatıldığı belirtildi.

18.900 TEU'luk kutu gemisi MSC Clara, Husiler tarafından hedef alındığı bildirildi. Gemi, MSC'nin Cumartesi günü Kızıldeniz hizmetini askıya aldığı yönündeki açıklamasına rağmen Suudi Arabistan'daki Kral Abdullah Limanı'ndan Abu Dabi'ye doğru yola çıkıyordu. ABD Merkez Komutanlığı Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Clara'nın mürettebatının yakınlardaki suda bir patlama bildirdiğini ancak herhangi bir yaralanma veya hasar olmadığını söyledi. 

Birleşik Krallık Ticaret Organizasyonları (UKMTO) bugün toplam üç olayı doğrularken, bazı raporlar en az dört olay olduğunu söylüyor. Kuğu Atlantik'nin vurulduğunda Yemen'in Mokha kentinin yaklaşık 24 deniz mili kuzeybatısında olduğu bildirildi. 

Onaylanan ikinci bir olayda, kimliği belirsiz bir gemi, UKMTO'ya Mokha'dan yaklaşık 24 deniz mili uzakta, silahlı kişileri taşıyan küçük bir teknenin kendisine yaklaştığını bildirdi. Bu durumda, gemide uyarı ateşi açan silahlı korumalar vardı ve küçük tekne geri çekildi.

UKMTO ayrıca üçüncü bir geminin, içinde silahlı kişilerin bulunduğu beş küçük tekne tespit ettiğini bildirdi. Cibuti'nin 63 deniz mili kuzey batısında konum veriyorlar. Bu olayda yakınlarda kimliği belirlenemeyen bir koalisyon gemisi bulunuyordu ve küçük teknelerin bu nedenle geri çekildiğini tahmin ediyorlar.

Başka bir rapor ise bir gemiden iki deniz mili uzakta olası bir patlamayla ilgiliydi. Bu, Mokha'nın yaklaşık 30 deniz mili güneyindeydi ve halen araştırılıyor.

Bugün geç saatlerde UKMTO, bu sefer Cibuti'nin 84 deniz mili doğusundaki bir alanda dönen iki mürettebatsız hava aracının (drone) uyarısını bir kez daha yayınladı. Görüşü UKMTO'ya bildiren kaptan, iki dronun daire çizdiğini ve kaybolmadan önce 50 metreye kadar yaklaştığını söyledi. Birleşik Krallık, gemileri dikkatli olmaları ve herhangi bir başka görülen veya şüpheli faaliyeti bildirmeleri konusunda uyarıyor. 

Reuters'in bölgede güvenliği sağlamak için faaliyet gösteren kırk koalisyon gemisinin bulunduğu yönündeki raporuna rağmen saldırılar devam etti. Avrupa genelindeki çeşitli kaynaklardan gelen raporlar, Almanya, Danimarka ve Norveç'in bu çabaya gemileri de eklemeyi düşündüğünü söylüyor. Geçtiğimiz hafta Avustralya medyası, hükümetin ABD'den de bir savaş gemisi göndermesi yönünde talep aldığını bildirdi.

Koalisyonun deniz güvenliği çabalarının ayrıntılarının bu hafta açıklanması bekleniyor. Bu arada, dünyanın önde gelen denizcilik şirketlerinin çoğu Kızıldeniz'deki gezilerini askıya aldı ve gemilerini Afrika çevresinde yeniden yönlendirmeye başlayacaklarını duyurdu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER