© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Panama Kanalı'na 8,5 Milyar Dolarlık yatırım

Su Kriziyle Karşı Karşıya Olan Panama Kanalı, Sürdürülebilirlik Çalışmalarına 8,5 Milyar Dolar Yatırım Yaptı

İklim değişikliğinin yoğunlaşan etkilerine yanıt olarak Panama Kanalı İdaresi, sürdürülebilirlik girişimlerine daha fazla sermaye aktarma taahhüdünün altını çizerek, yatırım önceliklerinde dikkate değer bir değişiklik olduğunu ortaya çıkardı.

Geçtiğimiz yıl kuraklık, Kanal üzerinden günlük geçiş kapasitesini ve Panama halkına yeterli su tedarikini sınırladı.

Kanal idaresi artık önümüzdeki beş yıl içinde sürdürülebilirlik projelerine 8,5 milyar dolardan fazla sermaye yatırımı tahsis edecek.

3,5 milyar dolarlık en büyük kısım, fotovoltaik tesisin kurulumu, elektrikli araçların ve hibrit römorkörlerin satın alınması ve diğer çeşitli yatırımlar da dahil olmak üzere altyapı ve ekipmana gidecek.

Yeni sürdürülebilirlik odaklı girişimlere 2 milyar dolardan fazla para ayrılacak. Daha sağlam bir su yönetim sisteminin uygulanmasının da 2 milyar dolarlık ek yatırım gerektirmesi bekleniyor.

Bir milyar doları aşan geri kalan fon, su yolunda dijital dönüşümü ve karbondan arındırma odaklı iyileştirmeleri destekleyecek.

Kanal yetkilisi, "Panama Kanalı Genişletme Programının gerektirdiği 5,4 milyar doları aşarak, önümüzdeki beş yıl içinde 8,5 milyar doları aşan sermaye yatırımlarına sürdürülebilirlik katmayı planlıyoruz" dedi.

Kanal idaresi, altı ay içinde yayınlanacak olan Sera Gazı emisyon envanteri üzerinde Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile işbirliği yapıyor.

Bu yılın sonlarında Panama Kanalı da bir iklim riski değerlendirmesini tamamlayacak ve hem kısa hem de orta vadeli azaltım hedeflerini kapsayan Bilime Dayalı Hedefler girişimine (SBTi) bağlı kalacak.

Yetkili, "Agresif emisyon azaltma hedefleri kısa süre sonra uygulamaya konacak" dedi.

Genel amaç 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmaktır.

Yetkili, "Bu hedefe ulaşmak için, iklime dayanıklı operasyonlar ve kalkınma için elverişli bir ortam yaratmak amacıyla denizcilik değer zincirinin tamamıyla birlikte çalışarak anlamlı eylem ve katılımları sürdüreceğiz" diye ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER