© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Panamaya karşılık çözüm demiryolu

Maersk, Panama'daki kuraklıkla mücadele için demiryolu çözümünü tercih etti

Danimarkalı taşıyıcı Maersk, Panama Kanalı'nda devam eden su durumunu yansıtacak şekilde, Okyanusya ile Amerika arasında faaliyet gösteren OC1 hizmetinde değişiklik yaptı.

Daha önce Panama Kanalı'nı kullanan gemiler artık Panama Kanalı'nı atlayacak ve kargoyu Panama'nın 80 km'si boyunca diğer tarafa taşımak için demiryolu kullanan bir kara köprüsü kullanacak. Bu, biri Atlantik ve diğeri Pasifik olmak üzere iki ayrı döngü oluşturur. Pasifik gemileri Balboa, Panama'ya dönecek, Latin Amerika ve Kuzey Amerika'ya doğru kargoyu bırakacak ve Avustralya ve Yeni Zelanda'ya doğru kargoyu alacak. Atlantik gemileri Manzanillo, Panama'ya dönecek, Avustralya ve Yeni Zelanda'ya doğru kargoyu bırakacak ve Latin ve Kuzey Amerika'ya doğru kargoyu alacak.

Kuzeye giden gemiler için Maersk, bir danışma belgesinde Philadelphia ve Charleston'da duran rotalarda herhangi bir gecikme olmadığını belirtirken, güneye giden gemiler için olası gecikmeler konusunda uyarıda bulundu.

Panama Kanalı Otoritesi (ACP), son yedi haftadaki yoğun yağışların ardından bu ay günlük geçiş sayısını 24'e çıkardı.   

Bu tedbir, günlük geçişlerin Ocak için 20, Şubat için ise 18 aralıkta olacağını öngören önceki duyurunun yerini alıyor.  

Kanalın ortasında bulunan ve alışılmadık derecede düşük su seviyelerine sahip olan Gatun Gölü'nün mevcut durumunun yarattığı zorluklara yanıt olarak altı aydan uzun bir süredir kısıtlamalar uygulanıyor. 

Kalıcı kuraklık, ACP'nin daha büyük kilitlerdeki maksimum su çekimini azaltmasının yanı sıra günlük geçiş sayılarını %40'tan fazla azaltarak trafikte bir göçe yol açtı ve birçok gemi ya burunlar üzerinden ya da bir su yolu olan Süveyş Kanalı üzerinden daha uzun rotaları tercih etti. Geçtiğimiz birkaç ayda Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'in güneyindeki ticari deniz trafiğini hedef almasıyla kendi başına belaya girdi. 

Geçtiğimiz yedi yıl boyunca ortalama olarak yaklaşık 90 gemi, kanalın her iki ucundan geçmek için beklemek zorunda kaldı. Bu rakam geçen yılın ağustos ayında 163 ile zirveye ulaştı ve bugün sadece 62 gemi seviyesinde bulunuyor ve küresel ticaretin büyük bir kısmı başka yerlerde daha uzun rotaları tercih ediyor.

ACP'den alınan son veriler, transit geçişe hazır, rezerve edilmemiş gemilerin kuyrukta beklediği ortalama gün sayısının kuzeye giden gemiler için 9,6 gün ve güneye giden gemiler için uzun bir 15,7 gün olduğunu gösteriyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER