© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

PARA İÇİN VİCDANSIZLIK YAPMAYIN , İNŞAATA BİLE SOKULMAYACAK MALZEMELERİN KULLANILMASINA İZİN VEREN, KULLANAN, GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMAYAN YETKİLİLERİN UYARILMASI GEREKMEKTE, CEZA ALMASI GEREKENLER ADALE

ANLAMAK MASRAFLI İŞTİR, EMEK GAYRET SAMİMİYET İSTER, YANLIŞ ANLAMAK KOLAYDIR OYSA. BİRAZ KÖTÜ NİYET , BİRAZ DA CAHİLLİK KÖTÜ FELAKETLERİN OLUŞMASI İÇİN KAFİDİR. 

Yıkılan binalar, çöken yapıların içindeki ölen insanlar, çocuklar bu ülkenin kaderi değildir. Ülkemizin içinde bulunduğu bu kanlı depremin getirdiği acı felaketlerin çözümüne hep birlikte direnecek, cahilliğe karşı teslim olmayacağız. 

Ülkemizde 06.02.2023 tarihinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle Denizde çalışıp evine izin yapmaya giden meslektaşlarımın çok sayıda hayatını kaybeden yakınlarına ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yaralılarımıza şifa diliyorum. 

'Yüzyılın Felakati' olarak isimlendirilen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin  ilki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem; Kahramanmaraş,Diyarbakır, Adana, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep,Hatay've Malatya da büyük yıkıma yol açtı. 

Bölgede AFAD, JÖAK, PAK, JAK, DAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’lar ve uluslararası arama kurtarma personeli gece gündüz demeden uyumadan çalışmalara devam ediliyor arama kurtarma işlerini özveri ile yapıyorlar. 

Deprem, dünyanın birçok ülkesinde gerçekleşen doğal bir afettir ve bunun önüne geçebilmek şimdilik mümkün değildir. Fakat ülkelerin yönetimleri tarafından vatandaşlara verilen deprem eğitimi, alınacak idari ve imar tedbirleri aracılığıyla, depremlerin yıkıcı sonuçları en az düzeye indirilebilir. 

Depremler kaçınılmazdır , fakat yaratıkları sonuçlar kaçınılmaz değildir. 

Türkiye’nin depremler sonucu en çok can ve mal kaybı yaşayan ülkelerden biri olduğu bilinmektedir. Bu gerçeklik, deprem riskinin yöneticilerce yeterince dikkate alınmadığı ve dolayısıyla gerekli önlemlerin de yürürlüğe sokulmadığını gösteriyor. Fay hatları üzerinde onlarca şehir ve sanayi kuruluşunun inşa edilmiş olması da bu umursamazlığın en açık örneğidir. 

AFAD 

Deprem Anında Neler Yapmalısınız ? 

Depremlerde can ve mal kayıplarının artmasının en önemli nedenlerinden biri de sarsıntı sırasında kişilerin kendilerini nasıl koruyacaklarını ve ne yapmaları gerektiğini bilmemeleridir. Peki, deprem anında ne yapmanız gerekiyor?  

Bina içindeyseniz  Kesinlikle panik yapmayınız.  Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durunuz.  Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize hayat üçgeni oluşturun. Başınızı iki elinizin arasına alarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile koruyun. Sarsıntı geçene dek bekleyin. Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, baş ve enseyi koruyacak şekilde KAPAN, düşmemek için sabit bir yere TUTUN hareketini yapın. Deprem sırasında sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın.  Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun.  Sarsıntı başladığında yataktaysanız orada kalın. Üzerinize düşecek ağır bir eşya yoksa bir yastıkla başınızı koruyun; varsa en yakındaki güvenli alana geçin.  Size yakın çok sağlam ve yüke dayanıklı bildiğiniz bir kapı değilse, kapıyı kullanmayın. Çoğu iç mekan kapısı basitçe inşa edilmiştir ve sizi korumaktan uzaktır.  Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın. Sarsıntı bitene kadar içeride kalın, ancak sarsıntı bitince dışarı çıkmak güvenlidir. Sarsıntı sırasında binayı terk etmeye çalışmayın.  Araştırmalar, çoğu yaralanmanın bina içinde hareket ederken veya dışarı çıkmaya çalışırken oluştuğunu göstermektedir.  Balkona çıkmayın.  Balkonlardan ya da pencerelerden atlamayın.  Asansör kullanmayın.  ACİL DURUMLARI ve YANGINLARI bildirmek dışında telefonları KULLANMAYIN. Kibrit ve çakmak YAKMAYIN, elektrik düğmelerine DOKUNMAYIN.  Elektriklerin kesilebileceğinin; yangın alarmlarının çalışabileceğinin ve yangın söndürme sistemlerinin devreye girebileceğinin farkında olun  Tekerlekli sandalyede iseniz tekerlekleri kilitleyerek başınızı ve boynunuzu korumaya alın.  Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın vb. cihazları kapatın. Dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşın.  Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın; soba ve ısıtıcıları söndürün. Diğer güvenlik önlemlerini alın; daha önceden hazırlanmış acil durum çantası ile gerekli olan eşya ve malzemeyi yanınıza alarak binayı daha önce tespit ettiğiniz yoldan derhal terk edip toplanma bölgesine gidin.  Her büyük depremden sonra mutlaka artçı deprem olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girmeyin.  Artçı depremler sırasında da ana depremde yapmanız gerekenleri yapın. 

Ülkemizde mal ve can kaybı çoğunlukla kırsal bölgelerde üretilen konutlarda olmaktadır. Kırsal bölge ekonomisi, gelenekleri, alışkanlıkları hasar açısından önemli kaynaklardır. 

Merkezde ise daha kaliteli yapılar olabildiği gibi, hatalı uygulamalara kentsel alanda da  rastlanmaktadır. Kırsal alanda ise, merkezden uzaklaştıkça yapı kalitesinde belirgin bir bozulma izlenmektedir. 

Ülkemizde, depremle birlikte yaşamayı öğrenmek tüm yapıları depreme dayanıklı tasarlamak ve inşa etmek demektir. Bu konu geniş kapsamda, mimarın disiplinlerarası bir anlayışla deprem bilicine ve eğitim süreciyle başlayan meslek içi deneyimlerle süregelen bir yetkinliğe sahip olması anlamını taşır.Kısacası bu felaketten hangi dersler çıkaracağına odaklanılmalıdır. 

Sevgili denizci meslektaşlarım bu deprem bize neyi hatırlattı. Gemide yapılan eğitim ve talimlerin önemini, gemide yaptığımız işte bunun içindir ki acil durumlara hazır olma denizde beklenmedik kayıpları önlemek ve acil durumların zor şartlarına karşı hazır bulunmak gibi belirli aralıklarla role talimlerini bizlere bir daha hatırlattı tabii ki .  

İNSAN OKUDUĞUNU DEĞİL UYGULADIĞINI ÖĞRENİR  

Gemillerde yaptığımız ,talimler gerçeğe uygun ve acil duruma en yakın şekilde gerçekleştirilmelidir. Acil durumlarda personelin görevlendirilmesi, teçhizat ve donanımların paylaştırılıp, ekiplerin ve amirlerin belirlenmesi başarı için en önemİi aşamadır. Role talimleri de bu planlamanın sahneye konulduğu uygulamalı eğitimlerdir .  

Depremle ilgili mutlaka okullarda ders olarak okutulmalıdır.Okullarda en azından rehberlik derslerinde öğrencilere eğitim verilmesini sağlamak gerekir, insanlarımızın deprem konusunda bilinçlenmesi okul seviyesinde başlanmalıdır. 

Depremde zarar gören denizci gemi insanlarının sertifika süresi bitmiş ve liman cüzdanı işlemlerine ihtiyaçları varsa ve denize yeni çıkmak isteyen depremzede bölgesinden gelen gençlerimize ileriye dönük denizci bir birey ve meslek sahibi olmaları için Armatörler Birliği ve Deniz Ticaret Odalarından iş istihdamında gemiye gönderilecek personeller arasında öncelikli imkan sağlanması, Devletimizin maddi ve manevi depremzede vatandaşlarımıza gerekli tüm destekleri imkan dahilinde liman cüzdanı ve diğer işlemleri için depremzedelerden ücret alınmaması gerekli yardımların sağlanması ,Yüzyılın Felakati depremin verdiği hasarların toparlanması adına denizci mestaşlarımıza Maddi Manevi İş İstihdamı Seferberliği oluşturulması gerekir. 

Son zamanlarda ülke olarak ağır imtihanlardan geçmekteyiz.Bugün bütün bir millet olarak sarsıldık. Elbette ateş düştüğü yeri yakar. Depremden kurtulan ailelerine sabırlar versin lakin bu acıyı yüreğimizde yaşadığımız için bizler için de çok zor bir durum . Bu zor günlerde bütün bir millet olarak birlik beraberliğimizi korumalı,devletimize sadakatimizi gösterip güçlendirmeliyiz.Farklı dünya görüşlerinden, inanışlardan, anlayışlardan, kültürlerden müteşekkil olabiliriz.Fakat bir arada olmamıza çok neden bulunmaktadır. Ortak noktası çok olan bir toplumuz. Acıları, sevinçleri,dünü,bugünü bir olan milletiz. Bizler için her zaman tek yumruk olmaktan daha sevgili bir yol yoktur. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. 

Hayatını kaybeden denizci meslektaş ve vatandaşlarımızdan başsağlığı diliyorum. 

 

Kaynak Linki = https://www.denizticaretgazetesi.org/makale/artik-yeter-para-icin-vicdansizlik-yapmayin-insaata-bile-sokulmayacak-malzemelerin-kullanilmasina-izin-veren-kullanan-gerekli-onlemleri-almayan-yetkililerin-uyarilmasi-gerekmekte-ceza-almasi-gerekenler-adalet-onunde-hesap-vermelidir-4092

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER