© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Pera Eğitim’de Deniz Sezonu Erken Açıldı!

Pera Müzesi eğitim programları İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji sergisi kapsamında çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik atölyeler sunuyor. Pera Eğitim’in yeni programında katılımcılar, atölyelerde deniz ve plaj kültürünün geçmişten günümüze tarihini inceliyor, ardından doğal ve organik malzemeler ile çalışarak kendi tasarımlarını ortaya koyuyor.

Pera Müzesi’nin eğitim programı, İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji sergisinden ilhamla, 4-6 yaş grubu için “Denizdeki Dostlarım”; 7-12 yaş grubu için “Sular Yükseliyor: Gelgit”; 18+ grubu için “Botanik İpek Fular Atölyesi” ve “Kumdaki Hazine: Deniz Kabukları” atölyelerini sunuyor. Farklı yaş gruplarına yönelik hazırlanan atölyelerde katılımcılar, öncelikle sergiyi gezerek deniz ve plaj kültürü hakkında yaş gruplarına uygun tarihsel bilgiler ediniyor; çocuklar sudaki canlılar ve doğa olayları hakkında bilgi edinirken, yetişkinler denizin kent yaşamının bir parçası olması ve plaj kültürünün oluşması ile birlikte değişen toplumsal yapıyı inceliyor. Ardından deniz canlıları, kum, deniz kabuğu, yosun gibi bu kültürün belli başlı ögelerini, buluntu nesneler, karton, doğal pigment boyalar ve kumaş kullanarak yeniden yorumluyor.


4-6 yaş grubu suyun altına odaklanıyor!

Denizdeki Dostlarım atölyesinde katılımcılar, suyun altındaki canlıları keşfe çıkıyor. Atölyede katılımcılar, sualtında yaşayan balıkları, bitki örtüsünü ve yosunları düşünüyor, hayalindeki sualtı yaşamını yaratmak için kartondan deniz tabanı oluşturuyor, üzerine keserek boyadıkları balıkları yerleştiriyor. Son olarak çeşitli kağıtlardan yaptıkları yosunları da ekleyerek kendi deniz altı sahnesini oluşturuyor.


7-12 yaş grubu denizin görünmeyen yüzünü keşfediyor!

Sular Yükseliyor: Gelgit atölyesi, katılımcıların İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji sergisinde yer alan farklı plajlardan sahil manzaralarını incelemeleriyle başlıyor. Ardından atölyeye geçen katılımcılar, deniz kıyılarında görünen “gelgit” kavramı üzerine sohbet ederek, kartondan dalgalar yapıyor, yarattıkları gelgit mekanizmasıyla denizin görünen ve görünmeyen yüzünü keşfe çıkıyor.


18+ yaş grubu buluntu nesnelerden yeni ürünler yaratıyor!

Kumdaki Hazine: Deniz Kabukları atölyesinde katılımcılar, buluntu deniz kabukları ile çalışıyor, yaz bitkileri yetiştirmek için deniz kabukları ile kaplı saksılar üretiyor. Böylece deniz yaşantısının bilinen ögelerini gündelik yaşamlarına taşıyor. Botanik İpek Fular Atölyesi, İstanbul çiçekleri ve şifali bitkilere odaklanıyor. Katılımcılar doğal pigmentler kullanarak, formları ve renkleri ipek kumaşa aktarmayı öğreniyor, doğal boyama tekniklerini deneyimliyor.


Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji sergisi ile İstanbul kent tarihinin sosyokültürel yapısına plaj kavramı üzerinden ışık tutuyor. Kuruluşunun 10. yılını geride bırakan İstanbul Araştırmaları Enstitüsü arşivinden ve farklı koleksiyonlardan derlenen bu sergi, 1870’lerden 20. yüzyılın ortalarına uzanan süreçte, deniz hamamından plaja geçişin devrim niteliğindeki hikâyesine odaklanıyor.

Pera Eğitim Hakkında

Pera Müzesi’nde eğitimi, çocuklar, gençler ve yetişkinleri sanatla buluşturmak, bir müze bilinci oluşturmak, sanatı ulaşılabilir kılmak ve izleyiciyle sergilenen eserler arasında iletişim kurmak amacıyla yapılan çalışmaları kapsıyor. Yorum ve yaratıcılığa dayanan bu etkinliklerde, eserler üzerinde değerlendirmeler yapılırken yaratıcılık da destekleniyor. Atölyede uygulamalı çalışmalarla pekiştirilen eğitim programı, müzeyi sosyal hayatın bir parçası kılmayı da amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda oluşturulan “Pera Eğitim” programları, koleksiyon sergilerinin yanı sıra, süreli sergiler için de, farklı yaş gruplarına ve engellilere hazırlanan birbirinden renkli ve yaratıcı etkinlikleriyle yıl boyunca sürdürülüyor.
 



 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER