© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Petrolculardan, Kızıldeniz Kaosu İçin Plan

Petrol piyasası , Husi militanlarının İsrail'in Gazze'deki savaşına yanıt olarak aylardır ticari gemilere saldırdığı güney Kızıldeniz'de nakliyede haftalarca sürecek bir aksamaya hazırlanıyor .

Armatörlere, komisyonculara ve tüccarlara göre, ham petrol ve yakıt taşımaya yönelik tanker kiralama sözleşmeleri (bazı gemiler için bir aya kadar önceden ayarlanıyor), tehlike bölgesinden kaçınacak rotalar için giderek artan sayıda geminin kiralandığını ortaya koyuyor. 

ABD ve İngiltere'nin 12 Ocak'ta Yemen'e düzenlediği hava saldırıları , özellikle batı donanmalarının gemileri uzak durmaları yönünde uyarmasının ardından, bölgedeki gemiler için kaos hissini artırdı. Husilerin her iki ülkenin ticari filolarına karşı saldırı sözü vermesiyle birlikte, çok sayıda gemi sahibi, normalde küresel deniz ticaretinin yaklaşık %12'sini gerçekleştiren bir rotadan uzak durmayı seçti.

Kendi filosu 50 milyon varilden fazla petrol taşıyabilen Euronav NV'nin İcra Kurulu Başkanı Alexander Saverys, "Giderek daha fazla gemi sahibi bölgeden kaçınıyor" dedi. "Haftalar içinde çözülebilecek bir şey gibi görünen şey, şimdi gerçekten de aylarca sürecek sonuçlar doğurabilir."

Akaryakıt yüklerini taşıyacak tankerler Avrupa yerine Asya'ya gitmek üzere kiralanıyor ve bu da kazançlarda artışa yol açıyor. Aynı zamanda, Afrika çevresinde binlerce mil yol kat edecek tankerlerle çok sayıda Irak ham petrol sevkiyatı için rezervasyon yapıldı.

Artan Kazançlar

Danimarkalı tanker sahibi Torm yaptığı açıklamada, rafine yakıtların taşınması amacıyla Asya'ya yapılan seferlerde artış olduğunu söyledi. 

Bu, geçen hafta petrol ürünleri taşıyan nispeten büyük tankerlerin kazançlarının günde 35.000 dolardan 60.000 dolara çıkmasına yardımcı oldu. 

Buna ek olarak, piyasada yer alan kaynaklara göre, Basra Körfezi'nden Afrika çevresinden Avrupa'ya gitmek üzere önemli miktarda Irak ham kargosu da rezerve edildi. 

Kaynaklardan biri, bazılarının yolculuğu daha uygun maliyetli hale getirmek için daha küçük kargoları daha büyük gemilere ortak olarak yüklediğini söyledi. 

Her ne kadar Basra Körfezi'nden Avrupa'ya ham petrol akışı Asya'ya olandan daha az yaygın olsa da, sevkiyatlar yine de gemi sahiplerinin Kızıldeniz'den transit geçiş konusundaki tutumlarını ortaya koyuyor.

Daha Fazla Yol

Başlangıçta birçok Husi saldırısının yoğunlaştığı konteyner taşımacılığı, halihazırda büyük ölçüde ABD ve İngiltere'nin hava saldırılarından önce yön değiştirmişti. Artan sayıda tanker ve dökme mal taşıyıcıları da aynı şeyi yaptı.

Son haftalarda bazı ham tanker oranları da artıyor.

Yaklaşık 700.000 varil taşıyan Aframax gemileri, Aralık ortasından bu yana iki kattan fazla artarak günde neredeyse 80.000 dolara ulaştı. 

Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan kanaldan tam olarak geçme yetenekleriyle tanınan Suezmax gemilerinin fiyatları yaklaşık %50 artışla günde neredeyse 70.000 dolara yükseldi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER