© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Reuters Peş Peşe Servis Etti! Havaya Uçtu...

Geçtiğimiz ay tatbikat sırasında yanlışlıkla kendi savaş gemisini batıran İran, 19 kişinin ölümünle sonuçlanan facianın ardından ilk tatbikatını yaptı.

İran Deniz Kuvvetleri dün sabah saatlerinde, kısa ve uzun menzilli iki deniz füzesi denemesi yaptı. Testler Umman Körfezi ve Hint Okyanusu'ndaki donanması tarafından tatbikat sırasında yapıldı.

İran Ordusu tarafından yapılan açıklamada, denemede füzelerin 280 km mesafedeki hedefleri başarılı şekilde imha ettikleri bildirildi.

İran Ordusu Koordinasyon Sorumlusu General Habibullah Seyyari yaptığı açıklamada, bu füzelerin İran’ın savunma ve önleyicilik gücündeki ilerlemenin simgesi olduğunu söyledi.

İran Deniz Kuvvetleri Komutanı General Hüseyin Hanzadi de yaptığı açıklamada, füzelerin belirlenen hedeflere tam isabeti etmesi İran’ın her türlü tehdide karşı gücünün göstergesi olduğunu söyledi.

Hanzadi ayrıca füzelerin 'her türlü elektronik savaşa' direnebileceğini söyledi. Hanzadi ayrıca, "“Bu füzeler hakkındaki önemli nokta, tamamen güdümle donatılmış olmaları." ifadelerini kullandı.

Bu, füzenin bir hedefi izlemek ve vurmak için gerekli tüm elektronik parçalara sahip olduğu bir füze yönlendirme sistemine sahip olduğu anlamına geliyor.

Yapılan açıklamada, fırlatılan füzelerin karadan denize ve denizden denize füzeler olduğu bildirildi.

İran resmi haber ajansı IRNA, füzelerin menzilinin genişletilebileceğini bildirdi ancak konuyla ilgili ayrıntı vermedi.

IRNA, yeni nesil bir seyir füzelerinin 'İran'ın düşmanları için ölümcül bir hassasiyet ve güce sahip olduğunu' ileri sürdü.

Umman Körfezi'nde, Hürmüz Boğazı yakınlarındaki bir füze tatbikatı sırasında İran donanmasına mensup bir gemi, yine donanmaya mensup bir başka gemi tarafından 'dost ateşiyle' batırılmıştı.

Mayıs ayında İran donanmasına mensup iki gemi arasında yaşanan olayda en az 19 denizcinin öldüğü, 15 denizcinin ise yaralandığı kaydedilmişti.

Jamaran adındaki İran firkateyni, yeni geliştirilen bir gemisavar füzesini denerken yanlışlıkla Konarak adlı lojistik gemisini vurmuştu.

Olay Umman Körfezi'nde Hürmüz Boğazı yakınlarında yapılan donanma tatbikatı sırasında meydana gelmişti.

Bu stratejik su yolu üzerinde sık sık askeri tatbikatlar yapan İran ordusu, yaşanan olaydan sonra düne kadar başka tatbikat yapmamıştı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER