© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Rus Boru Döşeme Gemisi 'Akademik Cherskiy' Kuzey Akım 2'ye Katıldı

Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının inşaasına katılacak olan Rusya'nın 'Akademik Cherskiy' gemisi Wismar Limanı'ndan ayrıldı.

Rus doğalgazını Baltık Denizi'nden Almanya'ya ve Avrupa’ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı’nın Danimarka sularında kalan kısmına boru döşeme faaliyetlerinin başlaması planlanıyor. Hattın inşasına katılacak olan Rusya’ya ait Akademik Cherskiy Gemisi’nin bu amaçla Wismar Limanı’ndan ayrıldığı kaydedildi.

İkinci bir Rus boru döşeme gemisi, tamamlanma yarışında ABD yaptırımlarına meydan okuyan Gazprom'un Kuzey Akım 2 projesine katılmaya hazırlanıyor.

Proje konsorsiyumunun basına yaptığı açıklamada, DP destekli boru döşeme gemisi Akademik Cherskiy'nin deniz denemelerini tamamlayacağını ve ardından Danimarka sularındaki boru hattı üzerinde çalışmaya başlayacağını söyledi. Danimarka hükümeti çalışmaların ay sonunda başlayacağını doğruladı.

Pole Star tarafından sağlanan AIS takibi , Akademik Cherskiy'nin 4 Mart'ta Wismar'dan yola çıktığını ve şu anda Rus boru döşeme gemisi Fortuna'nın yaklaşık 15 nm batısında, Sassnitz açıklarında Baltık'ta pozisyon tuttuğunu gösteriyor.

Biden yönetiminin Kuzey Akım 2 hakkındaki son durum raporu, Fortuna'yı ve sahibi KVT-RUS'ı, yaptırım uygulanan listesinde yer alıyor. Bununla birlikte, ikisi de Trump yönetimi sırasında zaten kara listeye alınmıştı. ( Akademik Cherskiy şu anda yaptırıma tabi değildir.)

ABD Başkanı Joe Biden ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kuzey Akım 2'nin tamamlanmasına karşı olduklarını açıkladılar, ancak Blinken'in projeye destek veren Batı Avrupalı ​​firmalara karşı tek taraflı yaptırımlara karşı çıktığı söylendi.

ABD yaptırımları tehdidi bazı katılımcılar üzerinde etkili oldu. Sertifikasyon kuruluşu DNV, yaptırımlara maruz kalma riskini gerekçe göstererek Ocak ayında projedeki rolünden çekildi. Alman kamu hizmeti kuruluşu Uniper, boru hattı projesine gelecekte ek finansman sağlamayacağını söyledi; firma yakın zamanda yatırımcılara Kuzey Akım 2 için şu ana kadar yaklaşık 850 milyon $ tutarında kredi verdiğini söyledi. Alman yüklenici Bilfinger, Almanya'nın Lubmin kentindeki kıyı gaz alım istasyonu için güvenlik ve proses kontrol ekipmanı tedarik etmek için bir sözleşmeden de çekildi.

Reuters'e göre, ABD'nin muhalefetine rağmen Danimarka Denizcilik Otoritesi, boru hattının Eylül ayı sonunda tamamlanmasını beklediğini söylüyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER