© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Rus Nükleer Buzkıranı 'Sibirya' Deniz Denemelerine Başladı

Rusya, proje 22220 kapsamında inşa edilen dünyadaki en büyük ve en güçlü buzkıran gemilerinden 'Sibirya'nın deniz denemelerine başladığını duyurdu.

Rus haber ajansı TASS'ın aktardığına göre, nükleer güçle çalışan Sibirya, hizmete alınmadan önce üç hafta boyunca testten geçecek. Gemi, deniz denemeleri için 16 Kasım'da Finlandiya Körfezi'ne doğru yola çıktı.

Sibirya, Baltık Tersanesi'nde (Baltiysky Zavod) inşa edildi. Proje 22220 kapsamında inşa edilen gemi, 173 metre uzunluğunda, 34 metre genişliğinde ve en fazla 75 kişilik bir kapasiteye sahip. Rus raporları, bu gemiler için yeni nesil bir sistemin geliştirildiğini gösteriyor. Sibirya, 22 knot'a kadar hızlarda seyahat edebilir ve 1,5 ila 2 knot hızlarda 3 metre kalınlığa kadar buzları kırmak üzere tasarlandı.

Önümüzdeki üç hafta boyunca, devreye alma ekibi buz kırıcının mekanizmalarının ve ekipmanının çalışmasını kontrol edecek.

Buzkıranın hız ve manevra özellikleri, genel gemi sistemlerinin ve otomasyon sistemlerinin işleyişi test edilecek. Ek olarak, deniz denemeleri, navigasyon ve iletişim sistemlerinin doğrulanmasını da içerecek.

Sibirya'nın inşasına Mayıs 2015'te başlandı, gemi 22 Eylül 2017'de denize indirildi. Bu yılın sonunda ise hizmete girmesi bekleniyor.

Buzkıran Sibirya, proje 22220 kapsamında inşa edilen beş gemiden ikincisi. İlki Arktika , Ekim 2020'de hizmete girdi ve üçüncü gemi Ural ise 2019'da denize indirildi. Diğer iki geminin yapım aşamasında olduğu bildirildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER