© © 2023 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Rus Petrolü Asya'da Alıcı Buldu

Rusya, enerji müttefiklerinin pazar payını kıstırarak, yaptırımlar tarafından engellenen Avrupalı ​​alıcıların yerini alacak Asya'da petrol müşterileri buluyor. 

Batı Afrika'dan Orta Doğu'ya, OPEC+ ittifakındaki üreticiler, Asya'nın en çok büyüyen pazarları olan Hindistan ve Çin'deki alıcıların daha ucuz Rus ham petrolünü almasıyla birlikte kendilerini sıkıntılı hissediyorlar. Yeniden çizilen küresel petrol ticareti haritası önümüzdeki yıllarda yürürlükte olabilir.

Singapur'daki danışman Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Orta Doğulu üreticilerin Çin ve Hindistan'daki pazar paylarını Rus varillerine kaptırma konusunda endişelenmeleri için her türlü neden var" dedi. "Ticaret akışlarındaki değişimin görünürde sonu yok gibi görünüyor."  

Avrupa'nın Moskova'nın Ukrayna'daki savaşının sonuçlarından dolayı alımlardan kaçınmasıyla, Rusya'nın amiral gemisi Ural sınıfı fiyatları geçen yıl sert bir şekilde düştü. Asya'nın güç santralleri boşluğa adım atarak Rusya'nın deniz yoluyla yapılan ham petrol ihracatını   son haftalarda  işgal sonrası rekor seviyeye yükseltmeye yardımcı oldu.

Hindistan, ham petrol ithalatının büyük bölümünü tedarik etmek için tarihsel olarak Irak, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere bel bağlamıştır. Şimdi bu yapımcılar kendilerini sıkılmış hissediyorlar. 

Vortexa Ltd.'nin verilerine göre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önceki ay olan Ocak 2022'den bu yana, Hindistan'ın Orta Doğu'dan petrol ithalatı %35 düşüşle Nisan ayında günde yaklaşık 1,9 milyon varile geriledi. Batı Afrika'dan yapılan sevkiyatlar aynı yüzdeyle düşüşle günde 228.000 varile geriledi. 

Bu arada Hindistan, geçen yılın Ocak ayında günlük bazda sadece 65.000 olana kıyasla, Nisan ayında günde 1,9 milyon varil Rus ham petrolü ithal etti. Rusya şimdi ülkenin en büyük tedarikçisi olarak Orta Doğu ile rekabet ediyor.

Bharat Petroleum Corp'un eski rafineri müdürü R. Ramachandran, "Bu, Rusya fiyatları düşük olduğu sürece sürdürülebilir. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı öncesinde Hindistan'da Urallara çok az talep vardı." 

Argus Media Ltd'nin verilerine göre, Hindistan'a teslim edilen Uralların fiyatı - nakliye maliyetleri dahil - 15 Mayıs'ta küresel Dated Brent karşılaştırmalı değerlendirmesinden neredeyse 12 $ daha ucuzdu. İndirim, son iki ayda yaklaşık 5 $ azaldı.

Çin'in Değişimi

Vortexa verilerine göre Çin, Ocak 2022'den bu yana hafif bir artışla bile Orta Doğu'dan istikrarlı bir petrol akışı almaya devam etti. 

Ancak Asya'nın en büyük ekonomisi, Batı Afrika ham petrol alımını %40'tan fazla azalttı. Sevkiyatlar, 2022'nin başlarındaki 1,3 milyondan Nisan ayında günde 730.000 varile düştü. Angola, açık ara bölgenin en büyük tedarikçisi olmaya devam ediyor.

Aynı zamanda, Çin'in Rus ham petrol ithalatı 2022'nin başından bu yana %80 artarak günde yaklaşık 1,5 milyon varile yükseldi. 

Asya'nın petrol piyasasındaki paylarının azaldığını görenler sadece Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü üyeleri ve müttefikleri değil. ABD'nin Hindistan'a akışı ve Avrupa'nın Çin'e Kuzey Denizi kaliteleri dahil olmak üzere sevkiyatları azaldı. 

Bununla birlikte, Hindistan ve Çin, ham petrol arzının büyük bir kısmı için tipik olarak başlıca OPEC+ üreticilerine ev sahipliği yapan Orta Doğu ve Batı Afrika'ya güveniyor. 

Tüccarlara göre, önümüzdeki ayın sonuna kadar yüklenmesi gereken en az 35 milyon varil Nijerya petrolü fazlalığı şimdiye kadar satılmadı ve artışın ana nedeni Asya'dan alım eksikliği oldu.

Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, Asya'nın Rus petrolünü satın alması nedeniyle bu yıl Güney Afrika'daki Saldanha Bay merkezindeki ticari tesislerde milyonlarca varil Batı Afrika ham petrolü saklandı. 

Bu hafta en son Petrol Piyasası Raporunda, "Depoya yapılan teslimatlar, Süveyş'in doğusunda (daha ucuz Rus ham petrolü nedeniyle) alıcı bulmakta zorlanan Batı Afrika varilleri gibi görünüyor, Atlantik Havzası rafinerileri ise bakımdan geçiyor" dedi.

 

2023 Bloomberg LP

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER