© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Rusya'dan Gıda Taşıyan Gemiler için İnsani Koridor Açıklaması

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrei Rudenko, Rusya'ya yönelik bazı yaptırımların kaldırılması karşılığında gıda taşıyan gemilerin Ukrayna'dan ayrılmaları için insani koridor oluşturmaya hazır olduklarını söyledi.

Ukrayna'nın Karadeniz limanları, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana kapalı. Bu durum 20 milyon tondan fazla tahılın Ukrayna’da silolarda beklemesine yol açıyor ve dünya pazarlarına ulaşmasına engel oluyor.

Rusya ve Ukrayna, küresel buğday arzının yaklaşık üçte birini oluşturuyor ve Ukrayna limanlarından önemli miktarda tahıl ihracatının olmaması, büyüyen küresel gıda krizini etkiliyor . Ukrayna aynı zamanda önemli bir mısır ve ayçiçek yağı ihracatçısıdır.

Batılı güçler, Ukrayna limanlarından tahıl ihracatı için “güvenli koridorlar” kurma fikrini tartışıyorlar ve böyle bir koridorun Rusya'nın rızasına ihtiyacı olacağını da ekliyorlar.

Rudenko, "Gıda sorununun çözümünün, Rusya'nın ihracatına ve finansal işlemlere uygulanan yaptırımların kaldırılması da dahil olmak üzere kapsamlı bir yaklaşım gerektirdiğini bu noktada defalarca dile getirdik" dedi. “Ayrıca, gemilerin demirlediği tüm limanlarda Ukrayna tarafından mayın temizlemesinin yapılması gerekiyor. Rusya, gerekli insani koridoru sağlamaya hazır” dedi.

RIA haber ajansının aktardığına göre Rudenko, Rusya'nın konuyla ilgili Birleşmiş Milletler ile de temas halinde olduğunu söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER