© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Rusya'nın 'Amiral Kuznetsov' Uçak Gemisi Deniz Denemelerine Başlayacak

Rusya'nın uçak gemisi Amiral Kuznetsov, 2022 yılında deneme seferlerine başlıyor.

2019 yılında çıkan yangından sonra görevden alınması beklenen Rusya’nın tek uçak gemisi Amiral Kuznetsov, 2022’de deneme seferlerine başlayacak.

Rus ulusal gemi inşa kuruluşundan bir kaynak TASS’a verdiği demeçte, Rusya’nın uçak gemisi Amiral Kuznetsov’un 2022 yılında deniz denemelerinden geçeceğini söyledi. Kaynak, yangın sonrası uçak gemisindeki onarımların ilerleyişini belirtmeden, “Önümüzdeki yaz Amiral Kuznetsov tekrar demirlenecek ve daha sonra 2022 yılında deniz denemeleri için ayarlanacak.” açıklamasını yaptı.

Amiral Kuznetsov’a yönelik onarım çalışmaları sırasında onarım havuzu (PD-50) elektrik kesintisi sonrasında batıp rıhtımda bulunan vinçlerden birinin gemi güvertesinin üzerine düşmesin neticesinde Amiral Kuznetsov savaş gemisinin uçuş güvertesinde 4×5 metrelik bir delik oluşmasına neden olmuştu. Uçak gemisindeki yangın ise Aralık 2019’da Murmansk’taki onarım çalışmaları sırasında çıktı. Rus yetkililerin bildirdiğine göre, çalışmalar sırasında güvenlik kurallarının ihlali nedeniyle yangın başlamış olabilir. 500 metrekarelik bir alanı saran yangında 2 kişi hayatını kaybetti, 14 kişi yaralandı. Gemi inşa kuruluşundan bir kaynak 30 Ocak’ta TASS’a verdiği demeçte, Rusya’nın tek uçak gemisi Amiral Kuznetsov’da çıkan yangın nedeniyle bazı elektrik kablolarına zarar geldiğini söyledi.

Zvyozdochka tersanesi, onarım ve iyileştirmeleri bittikten sonra, 1 Eylül 2022’den önce uçak gemisinin dış yüzeyini boyamak için bir sözleşme yayınladı. Bunun için tersane 250 milyon ruble (3.402.500 $) tahsis etmeyi planlıyor.

Onarım ve İyileştirmeler

Amiral Kuznetsov, 2017 yılında Suriye’deki bir görevin ardından onarım işlemlerine alındı. Uçak gemisi, Pantsir-M dahil olmak üzere yeni hava savunma sistemleri, iniş, gözlem ve kontrol sistemleri, yeni kazanlar, pompalar ve uçuş sistemleri ile donatılacak.

Onarımların başlangıcından bu yana, ölümlere neden olan iki istenmeyen durumla karşı karşıya kalındı. 30 Ekim 2018’de bir vinç uçak gemisinin güvertesine düşerek birinin ölümüne sebebiyet oluşturdu. 12 Aralık 2019’da ise gemide bir yangın çıktı. Yangında iki kişi hayatını kaybetti.

Uçak Gemisi Amiral Kuznetsov

Proje 11435 ağır uçak taşıyan Amiral Kuznetsov, donanmanın savaş sürdürülebilirliğini sağlamak, düşman hedeflerine hava saldırıları düzenlemek ve birliklerin iniş operasyonlarını desteklemek için filonun operasyon bölgelerinde denizde ve havada üstünlük elde etmek için tasarlanmıştır.

1990 yılında hizmete giren gemi, 58.000 ton ve 304.5 metre uzunluğa sahiptir. Uçak gemisi 200.000 beygir gücünde tam hız kapasitesine sahip ve 30 knot’a kadar hızını yükseltebiliyor. 24-26 adet savaş uçağı ve 12 adet helikopterden oluşan hava görev gücünün yanı sıra gemisavar ve hava savunma füze sistemleriyle donanmış durumdadır. Uçak gemisi, uçakların kalkış mesafesini yarıya indiren ski-jump rampası ve iki uçak asansörü ile donatılmıştır. Hava grubunun personeli 660 kişiden oluşurken, toplamda 1.300 mürettebatı vardır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER