© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Sea Breeze-2021 Tatbikatına Rekor Sayıda Ülke Katılacak

Ukrayna ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Karadeniz’de düzenlenecek olan Deniz Esintisi (Sea Breeze) 2021 tatbikatına rekor sayıda ülkenin katılacağı açıklandı.

28 Haziran-10 Temmuz tarihleri ​​arasında gerçekleştirilecek olan tatbikata, altı kıtadan 32 ülke ile 5.000 asker, 32 gemi, 40 uçak ve 18 özel operasyon ve dalış ekibi katılacak.

Ayrıca ABD Deniz Kuvvetleri’nin Akdeniz’de konuşlu 6. Filosunun da tatbikata katılım göstereceği açıklandı.

Tatbikatın amacının operasyonel uyumluluğu artırmak ile bölgede deniz güvenliğini ve barışı pekiştirmek olduğu aktarıldı.

ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi Chargé d'affaires Kristina Kvien yaptığı açıklamada, "ABD, katılan ülkeler arasında birlikte çalışabilirliği ve yetenekleri geliştirmeye yardımcı olacak çok uluslu deniz tatbikatı Sea Breeze'in Ukrayna ortaklığıyla gerçekleştirilecek olmasından gurur duyuyor" açıklamasında bulundu.

Tatbikatı Yakından Takip Edecek

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, NATO'nun bu ay sonunda başlayacak Sea Breeze tatbikatından istifade ederek Kiev'e modern silah ve mühimmat tedarik edeceğini, Rus ordusunun tatbikatı yakından takip edeceğini söylemişti.

Konaşenkov, "Rusya Savunma Bakanlığı, NATO ülkelerinin katılacağı 'Deniz Esintisi' ABD-Ukrayna ortak tatbikatının hazırlık ve icra süreçlerini dikkatli bir şekilde izleyecek ve gerektiğinde Rusya'nın askeri güvenliğinin sağlanması için oluşan durumlara uygun biçimde karşılık verecek" demişti.

Sea Breeze, ABD ile Ukrayna arasında savunma ve askeri ilişkiler alanında mutabakat ve işbirliği memorandumu uyarınca 1997 yılından bu yana Ukrayna’da yürütülen çok uluslu bir askeri tatbikattır.

Tatbikata katılacak ülkeler: Arnavutluk, Avustralya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Danimarka, Mısır, Estonya, Fransa, Gürcistan, Yunanistan, İsrail, İtalya, Japonya, Letonya, Litvanya, Moldova, Fas, Norveç, Pakistan, Polonya, Romanya, Senegal, İspanya, Güney Kore, İsveç, Tunus, Türkiye, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER