© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Södermanland Sınıfı Denizaltılarının Polonya’ya Satışını Görüşüyor

İsveç hükümeti, 2 adet Södermanland sınıfı denizaltısının Polonya’ya satışını onaylamayı amaçlayan resmi sürece başladığını açıkladı. Bu satın alma girişimi, Polonya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan bir talebin sonucunda başladı.

Defence24 tarafından aktarılan bilgiye göre, Polonya 2. el İsveç denizaltılarını satın almak için gerekli adımları atacağını bildiren ilk ülke oldu.

İsveç hükümetinin Polonya’ya satmak üzere görüştüğü ve şuan kullanılan 2 denizaltı satışının onayını talep etti. Bu denizaltılar, HSwMS “Södermanland” ve HSwMS “Östergötland”. Hükümet ayrıca bu denizaltıların Polonya Donanması tarafından işletileceğini de belirtti.

Gerekçe ise, Polonya hükümetinin 2 adet Södermanland sınıfı denizaltıyla ilgili bir teklif istediğini göstermesi. Yukarıdakileri göz önünde bulundurarak, “Orka” programı kapsamında yaşanan boşluğu doldurmaya yönelik çözüm uygulanmadan önce denizaltıların İsveç parlamentosu tarafından devredilmesine izin verilmesi gerekiyor.

9 Nisan 2020’de yayınlanan ilgili belgeler, 2020 bütçe değişiklik tasarısının bir parçası olarak Parlamento’ya teslim edildi.

Satışı planlanan denizaltılar İsveç Deniz Kuvvetleri’nin envanterine 1988 yılında girdi. Ayrıca dünyada aktif serviste olan 2’si İsveç Donanması’nda diğer 2’si de Singapur Donanması’nda olmak üzere toplam 4 adet Södermanland sınıfı denizaltı bulunuyor. İsveç’in elindeki 2 denizaltı “Saab Kockums AB” firması tarafından 2003 ve 2004 yıllarında kapsamlı bir modernizasyon geçirdikten sonra yeniden suyla buluştu. Çeşitli askeri kaynaklara göre, modernize edilen bu denizaltılar modernizasyon gereksinimi duymadan 20 yıl daha görev yapabilir.

Denizaltıların satışı revizyonlar ve çeşitli değişiklikler (ekstra maliyetler yaratabilecek değişiklikler) gerektireceğinden ve HSwMS “Södermanland” hala envanterde aktif şekilde kullanılıyor olması dolayısıyla İsveç hükümetinin kararı meclis onayı gerektiriyor.

İsveç Donanması yetkilileri, bu denizaltıların modernizasyonunun İsveç Donanması’nın yeteneklerini yeterince geliştirmeyeceği sonucuna vardığı iddia ediliyor. Bu nedenle yetkililerin, İsveç’in denizlerdeki gücünü geliştirmeyeceğini, denizaltıların herhangi bir potansiyeli olmadığını düşündüğü çeşitli kaynaklarca iddia edilmekte.

2 Södermanland Sınıfı dizel-elektrikli denizaltı 2000 yılında modernizasyon geçirmeye başladı. HMS Södermanland Eylül 2003’te yeniden hizmete girdi ve 2004 yılının ortalarında hizmete döndü. HMS Östergötland ise, Eylül 2004’te yeniden hizmete girdi ve 2005’te hizmete geri döndü.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER