© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Tankerlerin kaçırılmasının arkasında İran var

2023'te ABD bir tankeri alıkoydu ve gemideki İran petrolüne el koydu - Tahran bunu hırsızlık olarak görüyor. İran donanması "St. Nikolas" Umman'dan yola çıktı.

DER SPIEGEL'in haberine göre, Tahran hükümeti, Umman açıklarında bir petrol tankerinin kaçırılması olayının sorumluluğunu üstlendi . Devlet kontrolündeki İran haber ajansı Tasnim'in ülkenin donanmasına atıfta bulunarak bildirdiği gibi, "St. Nikolas'a el konuldu. Eylemin mahkeme kararına dayanılarak yapıldığı söylendi.

Başlangıçta İran kaynaklarının neden “Amerikan” gemisinden bahsettiği belli değildi. 274 metre uzunluğundaki »St. Nikolas, Yunan denizcilik şirketi Empire Navigasyon'a ait ve Marshall Adaları bayrağı altında seyrediyor. Nakliye şirketine göre gemide 19 mürettebat bulunuyor. Bu kişinin bir Yunan ve 18 Filipin vatandaşı olduğu söyleniyor. Kaçırmanın Umman'ın Sohar şehrinin yaklaşık 50 deniz mili doğusunda meydana geldiği söyleniyor.

Kargo gemisine yapılan saldırının sorumlusunun İran olduğu açıktı. »St. Nikolas", geçen yıl molla rejimi ile ABD arasındaki anlaşmazlığın merkezinde yer alıyordu.

O dönemde hâlâ "Suez Rajan" adıyla seyreden tanker,   ABD yaptırımlarından kaçtığı gerekçesiyle ABD tarafından tutuklanmıştı. ABD o dönemde tankerin İran petrolünü Çin'e taşımayı amaçladığını açıklamıştı; bu, ABD'nin cezai tedbirlerinin ihlaliydi. O dönemde ABD, Süveyş Rajan gemisindeki petrole el koymaya çalıştı. Raporlara göre, olaya yaklaşık bir milyon varil petrol karıştı.

Ancak süreç aylarca sürdü çünkü diğer gemiler de İran petrolünü taşırken yaptırımlardan korkuyordu. AP haber ajansına göre kargo, sonunda ABD Adalet Bakanlığı'nın talimatıyla başka bir tankerle  Houston, Teksas'a nakledildi .

Nakliye şirketi Empire Navigasyon daha sonra yaptırımlardan kaçtığını itiraf etti ve 2,4 milyon dolar para cezası ödedi. İran, ABD'nin eylemini hırsızlık olarak görüyor ve Mayıs 2023'teki petrol gaspına, Devrim Muhafızları'nın Hürmüz Boğazı'nda iki tankere el koymasıyla karşılık veriyor.

Görünüşe göre İran, gemiyi kaçırarak kendi petrolünün kaybına misilleme yapmak istiyor. Nakliye şirketine göre 145 bin ton petrol taşıyan gemi, Irak'ın Basra kentinden Türkiye'nin Aliağa limanına doğru yola çıktı. Gemideki petrol miktarı yaklaşık olarak ABD'nin el koyduğu petrol miktarına tekabül ediyor.

»St. Nikolas", Arap Yarımadası çevresindeki gergin güvenlik durumunun altını çiziyor. İran yanlısı Husi milisleri haftalardır Yemen kıyısı açıklarındaki ticari gemilere saldırıyor; bir vakada  bir yük gemisi Husiler tarafından helikopterle kaçırıldı

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER