© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Tarihte Ünlü Korsan Gemileri

Günümüzde birçok filme konu olan korsanları çoğumuz kanca elli, bir gözü kapalı, ellerinde kılıçlar ve kuru kafatası armalı siyah bayraklı gemiyle denizlerde korku salan kaptan ve tayfasından oluşan bir grup olarak biliyoruz. Fakat korsan, kelime karşılığı olarak bilinenin aksine izinli deniz görevlisi anlamına gelmektedir. Tarihte ve günümüzde korsanın anlamı, deniz taşıtlarına saldırarak değerli eşyaları alan kişilere ve deniz haydutlarına verilen isim olmuştur.

Ancak tarihsel olarak araştırdığımızda en başarılı korsan kaptanları gösterişli ya da abartılı gemilere kumanda etmemiştir ama denizdeki evleri servetlerini biriktirmenin önemli bir parçası olmuştur. Tarihin en ünlü korsan gemilerine bir göz atalım.

Black Pearl (Siyah İnci)

Karayip Korsanları filminin franchise'ını ünlü yapan süslü kurgusal bir gemi olan Black Pearl, korkutucu siyah gövdesi ve yelkenleriyle tanınan büyük bir gemidir. Hızına dokunulmaz olduğu bilinen, kullandığı çok sayıda yelkenli sayesinde, aslında Davy Jones tarafından deniz tabanından diriltilip yeniden adlandırılmadan önce yakılıp batırılana kadar Wicked Wench olarak biliniyordu.

Jolly Roger

Bir başka kurgusal gemi ise, Peter Pan'da yer aldı, Jolly Roger, Kaptan Hook, Bay Smee ve korsan ekibinin eve çağırdığı gemi. Kaptan Kanca, gemiyi tüm korsan işlerinin merkezi olarak kullanıyor ve Skull Rock dışında, Neverland'deki tek korsan alanı olarak kabul edilen tek yerdir.

Adventure Galley

Doğu Hint Adaları'ndaki İngiliz gemilerine yapılan saldırıları durdurmak isteyen Adventure Galley, İskoç denizci William Kidd tarafından ele geçirildi. Korsanları ve düşmanı avlarken Fransız gemileri çok zorlandı, bunun yerine müttefiki gemileri açmaya karar verdi. Kidd nihayetinde gemiyi terk etti, Londra'ya döndüğünde korsanlıktan suçlu bulundu ve idam edildi.

Queen Anne’s Revenge

Ünlü İngiliz korsan Blackbeard, 1717'de Concorde adlı Fransız köle gemisini ele geçirdi ve geminin ismini Kraliçe Anne'nin İntikamı (Queen Anne’s Revenge) olarak değiştirerek hızlı bir şekilde yelken açma kabiliyeti nedeniyle amiral gemisi haline getirdi. Charleston'daki beş ticari gemiye yapılan baskının ardından, gemi ciddi şekilde hasar gördü. Bazı tarihçiler, Blackbeard'in bölgeyi iyi tanıdığı için gemiyi kasten, bazı servet dilimlerini genişletecek olan mürettebatının bir kısmını öldürmeyi umarak gemiyi karaya oturttuğunu öne sürüyor.

Fancy

Bir zamanlar Kraliyet Donanması ordusu olan Henry Avery, 1694'te İspanya sahili boyunca özel II. Charles'a başarılı bir isyan düzenledi. Hint Okyanusu'ndaki çalışmalarında servetini büyük ölçüde genişletti. 1695’in sonlarında Bahamalar’a yöneldiler ve erken emekliliğe ayrılarak hazine karşılığında sığınmayı tercih ettiler.

Whydah

Aslen 1715'te Londra'dan bir köle gemisi olarak ortaya çıkan Whydah, ikinci seferinde “Black Sam” Bellamy komutasındaki korsanlar tarafından ele geçirildi. Bellamy'nin mürettebatı tarafından 50'den fazla gemiden toplanan hazineleri içerdiği söylenen Whydah, Cape Cod sahilinde bir kumara çarptı ve battı. 146 kişiden sadece 2 kişi kurtulabildi.,

Royal Fortune

İlk olarak Newfoundland yakınlarındaki bir Fransız brigantini yakalayan Bartholomew Roberts gemiyi geliştirdi ve tamir etti, güneye Karayipler'e gitti ve geminin adını Royal Fortune olarak değiştirdi. Aynı ismi daha sonra ele geçirilen bir Fransız savaş gemisi için ve Onslow'u yeniden adlandırırken de kullandı. Roberts, bir İngiliz savaş gemisinin saldırısı sırasında battığı son Kraliyet Servetinde bir zafer alevinde öldü.


 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER