© © 2023 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Titanik Faciasının 108. Yıl Dönümü...

Yediden yetmişe herkesin aklında yer eden Titanik faciasının 108'inci yıldönümü. Bir mühendislik harikası olarak tasarlanan Titanik, İngiltere'den Amerika'ya doğru ilk yolculuğuna çıktığında herkes onun 'batmaz' olduğunu düşünüyordu.

270 metre uzunluğunda ve yaklaşık 100 metre yüksekliğindeki transatlantik, bundan 108 yıl önce 15 Nisan'da batmış ve 1500'den fazla kişinin ölümüne yol açmıştı.

1912'de ilk yolculuğuna çıkarken, gemiye binme ayrıcalığına sahip olanlara herkes imrenmişti. O günlerin en büyük, en lüks yolcu gemisiydi. Ancak 'batmaz' denen dev gemi Amerika'ya iyice yaklaşmışken, bir buzdağına çarpıp iki saat içinde tamamen okyanusa gömüldü.

Harland and Wolff tersanelerinde üretilen geminin yapımına 31 Mart 1909'da başlandı. 26 ay boyunca 11 bin 300 kişi Titanic için çalıştı. 2 yıl sonra geminin gövdesi suya indirildi ancak tamamlanması için biraz daha süresi vardı.

2 Nisan 1912'de geminin inşası tamamlandı. 8 gün sonra da ilk seferine çıkacaktı. İngiltere'nin Southampton şehrinden ABD'nin New York şehrine.

Ancak yola çıkmasından birkaç gün sonra, bir buz dağına çarptı. Titanic, yaklaşık 2 saat 40 dakika içinde Kuzey Atlantik'in buzlu sularındaydı...

Yapıldığı dönemde dünyanın en büyük buharlı yolcu gemisiydi. Aynı zamanda en büyük deniz felaketi olarak da tarihe geçti. 15 Nisan gecesi bin 500'den fazla yolcu hayatını kaybetti.

Birçok insanın "batmaz gemi" olduğuna inandığı Titanic, ileri teknolojiye ve eğitimli mürettebata rağmen kibir ve hırsa yenik düşerek battı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER