© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Titanik Yakınındaki Gizemli Sinyalin Sırrı

Titanik batığının hemen yanından gelen ve 26 yıldır tanımlanamayan şaşırtıcı bir sonar sinyalinin nedeni nihayet çözüldü

Titanik batığının hemen yanından gelen ve 26 yıldır tanımlanamayan şaşırtıcı bir sonar sinyalinin nedeni nihayet çözüldü..

 İlk olarak 1998’de Titanic dalgıcı PH Nargeolet tarafından fark edilen sinyal, Kuzey Atlantik Okyanusu’nun 2.900 metre derinliğindeki Titanik batığının yanında görülüyordu. OceanGate’in 2022 Titanik Seferi, başlangıçta ikinci bir gemi enkazı olduğundan şüphelenilen bu sinyalin, aslında yoğun ve canlı bir ekosistem olduğunu keşfetti.

OceanGate Expeditions Görev Uzmanı PH Nargeolet ve Oisín Fanning‘den ilham alarak geçici olarak Nargeolet-Fanning Sırtı olarak adlandırılan yeni keşfedilen jeolojik özelliğin bazalt volkanik oluşumların bir koleksiyonu olduğu düşünülüyor.

Sırtın keşfinin inanılmaz görüntüleri, bölgenin bir dizi deniz yaşamıyla dolu olduğunu gösteriyor. Kuzey Carolina Üniversitesi Wilmington Deniz Bilimleri Merkezi ve OceanGate Expeditions bilim yöneticisi araştırma profesörü Dr. Steve W. Ross yaptığı açıklamada “Süngerlerin, bambu mercanların, diğer soğuk su mercanlarının, bodur ıstakozların ve balıkların çeşitliliğine ve yoğunluğuna hayret ediyoruz” dedi.

Ross, “Daha önce bilinmeyen bu ekosistemi ortaya çıkarmak, Titanic ve çevresindeki deniz biyolojisi ile bir karşılaştırma yapma fırsatı da sağlıyor” dedi ve devam etti. “Benzerlikler ve farklılıklar, derin deniz ortamlarımızı daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.

Çevresel DNA analizi için bölgeden video görüntüleri, fotoğraflar ve su örnekleri toplandı. Bu, resifteki biyoçeşitliliğin kapsamının ölçülmesini sağlayacak ve aynı zamanda derin deniz okyanus yaşamının nasıl hayatta kaldığı, geliştiği ve dağıldığı hakkında hayati bilgiler sağlayacak.

Edinburgh Üniversitesi Yerbilimleri Fakültesi Uygulamalı Deniz Biyolojisi ve Ekolojisi Profesörü Dr. Murray Roberts “Bu hassas ekosistemlerin hak ettikleri ilgiyi ve korumayı gördüğünden emin olmak için bu bilgileri bilim topluluğu ve politika yapıcılarla paylaşmamız gerekiyor” dedi.

OceanGate’in Titanik ve çevresiyle ilgili araştırması, 2023 yılında da devam edecek ve bu derin deniz ortamlarının büyüleyici faaliyetlerine daha da fazla görü kazandıracak.

 

 

 

 

HABER GÖNDER

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER