© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

''Türk Denizcilik Eğitimi Değişen Dünya Düzeninden Nasibini Almalı''

İMEAK Deniz Ticaret Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katılımıyla video konferans sistemiyle gerçekleştirildi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un da katıldığı Ağustos ayı Meclis toplantısında bir konuşma yaptı.

Salih Zeki Çakır ise konuşmasında,

''Dünya ekonomisine yön veren denizcilik sektöründe parasal sermayenin yanı sıra beşeri kazanımlar da büyük önem taşımaktadır.

Bu kazanımların en mühim bileşenlerinden biri olan ‘eğitim’ konusu her ticari faaliyet alanında olduğu gibi sektörümüz için de hassas ve bir o kadar hayati bir konumda yer almaktadır.Geleneksel eğitiminin aktarımıyla birlikte, bilime ve çağa uygun verilerle yoğrulmuş mesleki-teknik eğitim; Türk denizciliğinin şimdisine yön verecek, geleceğini de ışık tutacaktır.

Kaliteli mesleki eğitimin oluşturduğu nitelikli iş gücü; hızlı karar verebilen, proaktif strateji geliştirebilen ve sektöre azami oranda katkı sunacak gemi adamlarının denizciliğimize kazandırılmasında öncülük etmeye devam etmektedir.Kendi başına apayrı bir değer olan sektörümüz, merkezine insanı alarak elde ettiği mesleki başarılar ve sergilediği ahlaki duruşla değerine değer katmayı kendisine amaç edinmiştir.

Eğitim sistemimizde meslek liseleri; gerek ülke ekonomimize katkı sunma gerekse nitelikli personel yetiştirme adına önemli bir rol oynamaktadır.Mesleki denizcilik liseleri de her dönemde lisans eğitimine hazırlıklı bireyler yetiştirmekte ve Türk denizciliğine ara elemanlar kazandırmaktadır.

Bu güzide eğitim kurumları geleceğin gemi adamlarına; mesleki veri aktarımının yanında, denizciliğin evrensel ahlaki ve insani değerlerini de aşılamaktadır.Diğer taraftan başarın süreklilik arz etmesi ve nesilden nesile geçmesi gereklilikten öte, bulunduğumuz çağda mecburiyet haline gelmiştir. Türk denizcilik eğitimi de tepeden tırnağa ‘değişen dünya düzeninden nasibini almalı’ sağlam dönüşüm ve reformlarla ileriye doğru daha emin adımlarla yürümelidir.

Ana ve alt sektörleriyle farklı iş sahalarına sahip olan denizcilik sektörü, ülkemiz için de hatırı sayılır derecede istihdam olanakları sağlamaktadır.Deniz taşımacılığının çok yönlü bir ticari saha olması hasebiyle; iş gücü potansiyeline ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadır.Bir bütün olarak ele alındığında önemli bir değerler zincirini oluşturan denizcilik sektörü, faydacı bakış açısıyla ele alınmalı ve en uygun modelle yeterli seviyede kalifiye gemi adamı sayısına ulaşmalıdır.Bunun yanında mesleki açıdan ve yabancı dil hususunda yeterliliğe ulaşmış gemi adamlarının denizciliğimizi uluslararası arenada hak ettiği yere getireceğine inancımız tamdır.Bu çerçevede denizciliğin ortak dili olan İngilizce hususunda eğitim kurumlarımız daha aktif olmalı, öğrencilerimiz ise daha fazla gayret göstermelidir.

Gemi adamları ‘dünyanın yükünü gemilerle birlikte taşıyarak’ meşakkatli bir mesleği icra etmektedir.

Bizlerin tecrübeleri ve gösterdiğimiz çaba bu zorlu süreçte denizcilerimize katkı sağlasa da, esasta eğitim neferlerimizin öğrencilerimize vereceği temel eğitimin Türk denizciliğine yön vereceği aşikardır.Bugünkü toplantımızda zatıâlinizin katılımlarıyla Milli Eğitim Bakanlığımız ve Odamız arasında imzalanacak ‘Mesleki Eğitim İş birliği Protokolü’ sektörümüz ve eğitim kurumlarımız arasında köprü vazifesi görecek ve denizcilik eğitiminde yeni bir anlayışın öncüsü olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken Türk denizcileri olarak gelecek nesillere devredeceğimiz denizcilik mirasımızı, beşeri mirasımızla taçlandırabilmeyi temenni ediyor, meclisimize teşriflerinizden dolayı tekrardan teşekkür ediyorum.'' İfadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER