© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Türk donanmasına 4 yeni gemi daha katıldı (VİDEO)

İlk I sınıfı fırkateyn TCG İstanbul (F-515), yeni nesil filo yağlayıcısı TCG DERYA ve lojistik gemisi TCG Ütğm'in hizmete alınması için 19 Ocak 2023'te Sefine Tersanesi'nde görkemli bir tören düzenlendi. Arif Ekmekçi ve insansız su üstü gemisi MARLIN.

Yalova'daki Sefine tersanesinde düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine bakanları, Türk Silahlı Kuvvetleri Komutanları ve Türk savunma sanayii şirketlerinden temsilciler katıldı.

Tören vesilesiyle konuşan Cumhurbaşkanı, savunma endüstrisindeki bağımsızlığın güçlü silahlı kuvvetlere sahip olmasının önemini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk savunma sanayisinin, İHA ve SİHA'ların geliştirilip inşa edilmesinin yanı sıra, insansız ve otonom deniz araçlarından denizaltı platformlarına ve uçak gemilerine kadar donanmaya yönelik çeşitli muharebe platformlarının geliştirilmesine de odaklanacağını belirtti.

Türk Savunma Ajansı (SSB), X'te (eski Twitter) MARLIN USV'nin EW yeteneklerinden bahsederek, bunun dünyada kapsamlı EW yeteneklerine sahip ilk USV olduğunu vurguladı.
I sınıfı fırkateyn ve lojistik gemilerin ana yüklenicisi STM Mühendislik'in CEO'su Özgür Güleryüz , TCG İSTANBUL'un dünyanın en modern 5 fırkateyni arasında yerini aldığını açıkladı. “ İstanbul Fırkateyni için hedeflenen yerlilik oranı yüzde 75 olarak SSB öncülüğünde yürüttüğümüz çalışmalarla yüzde 80'e çıkarmayı başardık ve TCG İSTANBUL böylece en yüksek yerlilik oranına sahip savaş gemisi unvanını aldı. Türkiye'de. dedi 

Sefine , gemiden konuşlandırılabilen, torpido, gemisavar füze, roket, jammer vb. farklı faydalı yüklerle donatılabilen otonom insansız araçlar (AUV) için Aselsan'ın da aralarında bulunduğu birçok Türk firmasıyla çalışıyor.  Geminin birçok elektronik sisteminden de sorumlu olan Havelsan ve Türk Loydu da projede yer alıyor.

TCG Derya, bir yağlayıcı için standartların üzerinde olan 24 knot'un üzerinde hız sağlayan GE LM2500 gaz türbinleriyle donatılmıştır.

İşte geminin bazı temel özellikleri:

Uzunluk: 195 metre Genişlik: 24,4 metre Yer Değiştirme: 26 000 ton Maksimum Hız: 24+ deniz mili Menzil: 4500 deniz mili Mürettebat: 162 Silahlar: 2xCIWS ve 2x25mm top (STOP)

SEFİNE ve ASELSAN'a göre Marlin, büyüklüğü, faydalı kapasitesi, konfigürasyon uyarlanabilirliği ve özellikle sahada “ilk” sayılabilecek elektronik harp (EH) yetenekleriyle bugüne kadarki en yetenekli USV'lerden biri. MARLIN'in NATO tatbikatları sırasındaki yükü özellikle EW'ye yönelikti. 15 metrelik gemi, filolara yüzey harbi için faydalı olacak, gemi dışı sinyal bozucular sağlayacak.

MARLIN, yüksek hız, denizde kalma ve manevra kabiliyeti gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanmış otonom bir USV'dir. Şirket, gizlilik endişeleri nedeniyle USV'nin boyutlarını ve dayanıklılığını paylaşmadı ancak mevcut veriler, geminin optimum hızının 12 knot olduğunu ve maksimum hızın 36 knot'u aşabileceğini gösteriyor. Ayrıca MARLIN oldukça büyük, yaklaşık 15 metre uzunluğa ve büyük yük taşıma kapasitesine sahip. MARLIN'in özel gövde formu, tahrik sistemi ve yardımcıları, Deniz Durumu 4'e kadar çalışmasına (ve Deniz Durumu 5'e kadar dalgalı denizlerde seyretmesine) olanak tanır.Güdümlü füzelerle yüzey karşıtı savaş (ASUW) ve torpidolarla denizaltı karşıtı savaş (ASW) olarak yapılandırılabilir.

TCG YZB. Lojistik destek projesinin ilk gemisi GÜNGÖR DURMUŞ (A-574), ADA tersanesinde inşa edilerek 8 Aralık 2021 tarihinde törenle Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. TCG UTGM. Projenin ikinci gemisi ARİF EKMEKÇİ (A-575), gemi kabul denemelerine başlamak üzere 5 Temmuz 2023 tarihinde bayrak çekme töreninin ardından ilk kez denize açıldı ve sonrasında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine eklendi. 19 Ocak 2024'te bir tören.

Geminin boyu 106,51 metre, genişliği ise 16,80 metredir. 82 kişilik mürettebat tarafından işletilen gemi, kıç yüzer sisteme ve filo ikmal kabiliyetine sahip. Gemi 12+ deniz mili hıza ulaşabiliyor ve 9.500 deniz mili menzile sahip. İki adet 12,7 mm ASELSAN STAMP silah sistemi ve 15 tonluk ikmal helikopterini barındırabilecek helikopter pisti ile donatılmıştır. Lojistik yetenekleri 18 ton kaldırma kapasiteli vinç ile desteklenmektedir. Sekiz konteyner, 631 ton içme suyu, 336 ton JP-5 helikopter yakıtı ve 4.036 ton F-76 yakıtı taşıyabiliyor.

 
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER