© © 2023 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Türk Loydu Klaslı TCG Anadolu Test Seyrine Çıktı

Türk Loydu Askeri Gemi Klaslama Kuralları çerçevesinde Türk Loydu gözetiminde Sedef Tersanesi’nde inşa edilen Donanmanın gururu TCG ANADOLU, 27 Şubat 2022 Pazar günü rıhtımdan demir bölgesine açığa çıkarılmış, başarıyla gerçekleştirilen test ardından tekrar dönüş yapmıştır.

Tam yüklü deplasmanda 27,436 ton ağırlıkta ve 231 metre boyunda olan Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG ANADOLU, tam donanımlı 8 helikopter bulundurabilecek. Bir tabur tam teşekküllü askerin istenilen bölgeye sevkini sağlayabilecektir. Kıtalar arası görevlere çıkabilecek elverişliliğe sahip olan geminin aktif olarak Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de görevini sürdürmesi beklenmektedir.
 
TCG Anadolu, 12 derecelik eğimi ile üzerinden savaş uçaklarının kalkışını kolaylaştıracak ve bu sayede helikopterler dışında uçakların kullanımında kolaylık sağlayacak. Bittiği zaman Türk Donanması’nın tonaj ve boyut olarak en büyük gemisi olacak olan ANADOLU’da bir çok yerli sistemin kullanılması bekleniyor.

Hava gücü olarak ATAK-2 projesinin deniz platformları için bir versiyonu üzerinde çalışılmakta ancak proje tamamlanana kadar Kara Kuvvetleri’nden, Deniz Kuvvetleri’ne transfer edilen 10 adet AH-1W taarruz helikopterlerinin gemide konuşlandırılması beklenmektedir. Ayrıca Baykar tarafından ise TCG Anadolu için İHAların yanı sıra dikey iniş kalkış ve konvansiyonel iniş kalkış yapabilen SİHA geliştirilmekte ve bir yıl içerisinde hazır olacağı yakın zamanda duyurulmuştur.
 
Çok amaçlı amfibi hücum gemisi maksadı ile kullanılacak olan gemi, 1.400 kişiyi taşıyabilecek kapasitededir. Bir amfibi taburunu iletişim, muharebe ve destek araçlarına ihtiyaç duymadan istenilen bölgeye çıkartma yapabilecektir. Yedi yüz kişilik amfibi gücü dışında sekiz deniz çıkarma aracını bulundurabilecek TCG Anadolu gemisi içinde ameliyathane, diş tedavi üniteleri ve yoğun bakım ile enfeksiyon odalarının da bulunduğu en az otuz yatak kapasiteli askerî hastaneye sahip olacaktır.
 
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, 2022 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilecek olan TCG Anadolu LHD'nin ince işlerinin kaldığını ve geminin 2022 yılı sonunda teslim edileceğini söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER