© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Türkiye'de Mahsur Kalan İran Gemisi

Üç yıl boyunca Türkiye limanında mahsur kalan İranlı bir konteyner gemisi, Türkiye'den ayrılmaya hazırlanıyor.

ABD tarafından kara listeye alınan 187 metre uzunluğundaki (614 feet) konteyner gemisi Shamim , Ocak 2021'de İstanbul'un devlet tarafından işletilen Haydarpaşa limanında, feribota binen binlerce yolcunun ve turistin gözü önünde boşaltıldığından beri boş duruyor.

Konuyla ilgili bilgisi olan denizcilik sektöründen iki kişiye göre Şamim, 2020 yılının sonlarında İspanya açıklarında bir motor arızası yaşadı ve yaklaşık 3.500 kilometre (2.200 mil) İstanbul'a sürüklendi. Başka bir kişi, Batı Avrupa'daki daha yakın özel tersanelerin ABD'deki tanımı nedeniyle muhtemelen bunu reddedeceğini söyledi. Yaptırım uygulanan gemiyi tartışabilmek için herkes kimliğinin gizli kalmasını istedi.

Şamim sonuçta onarılırken, yaptırımlar işi yavaşlattı ve aynı zamanda bir zamanlar gemiyi satma çabalarını da sekteye uğrattı. 

İstanbul merkezli denizcilik danışmanlığı Bosphorus Observer'ın kurucusu Yörük Işık, "Akdeniz'den İstanbul'un ortasındaki Haydarpaşa'ya kadar bu kadar uzak bir mesafeye çekilmesi normal olmadığı için dikkatimi çekti" dedi. "Eğer radarın altında bir şey yapmak istiyorlarsa, bunu bir nevi berbat ettiler."

İran bandıralı gemiye,  İran ekonomisini kısıtlamak ve nükleer teknolojinin gelişimini engellemek için tasarlanmış önlemler kapsamında 2020'den beri yaptırım uygulanıyor  . Washington ayrıca  Ocak 2021'de Shamim'in gerçek sahibi Hafız Darya Arya Shipping'e yaptırım uygulayarak şirketin devlet tarafından işletilen İran İslam Cumhuriyeti Nakliye Hatları'nın bir yan kuruluşu olduğunu açıkladı.

İran, atom programının nükleer silahlar için değil, barışçıl amaçlı olduğunu söylüyor. Hafez Darya Arya Shipping ile IRISL arasındaki iddia edilen bağlantıyı doğrulamak mümkün değildi. Her iki şirket de yorum talebine yanıt vermedi.

Yaptırım uygulanan kuruluşlarla ceza riski olmadan çalışmak isteyen şirketler muafiyet için ABD'ye başvurabilir. İstanbul liman yetkililerinin Shamim'i ağırlayacak birini arayıp bulmadığı ya da bulup bulmadığı belli değil . Haydarpaşa'yı işleten Türkiye Ulaştırma Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları yorum talebine yanıt vermedi. ABD Hazinesi yorum yapmaktan kaçındı.

Hazine Müsteşarı Brian Nelson geçen ay  İstanbul gemicilik şirketlerinden,  ABD'nin yaptırım uyguladığı Rus gemilerinin Türk limanlarını kullanmasında kendi deyimiyle "artış"ı durdurma konusunda işbirliği yapmalarını istedi. Kendisi, bu tür gemilere hizmet veren firmaların, herhangi bir spesifik şirket belirtilmeden kendilerine yaptırım uygulanması riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

Risklere rağmen Türkiye, yakınlığı, vizesiz seyahat ve küresel finans sistemiyle bağlantıları sayesinde birçok İranlı için iş yapmak için cazip bir yer olmaya devam ediyor. Bloomberg'in derlediği verilere göre, yıllar süren düşüşün ardından ülkeler arasındaki ticaret 2020'den bu yana artıyor ve bu da Türkiye'yi İslam Cumhuriyeti'nin ikinci büyük ihracat pazarı haline getiriyor.

Görüşmelere aşina iki kişi , Shamim'in sahibinin onu yerel tersanelere satmaya çalıştığını ancak yine yaptırımlar nedeniyle alıcı bulamadığını söyledi.

Diğer kaynaklar, İranlı mühendislerin yer aldığı onarım çalışmasının, hasarın boyutu ve kara listeye alınmış bir gemi için parça tedarikinin zorluğu nedeniyle zorlu olduğunu söyledi. Bunlardan biri, Shamim'in beklenen kalkışından önce Pazartesi ve Salı boyunca testler yaptığını ekledi.

Bloomberg tarafından görülen bir Türk hükümeti belgesi, gemiye, liman yetkililerinden gerekli izin alınmadan yapılan mekanik değişiklikler nedeniyle dört kez para cezası verildiğini gösteriyor. 

Kaynaklardan biri, Shamim'in bu arada günlük 1.200 dolarlık liman ücreti aldığını söyledi. Bu, gelişinden bu yana yaklaşık 1,3 milyon dolar ediyor.

Bosphorus Observer'dan Işık, "Bu, yaptırımların bazen gerçekten sakat bıraktığını gösteriyor" dedi. “Bu ülkeleri durduramazsınız ama rahatsızlık yaratırsınız, lojistik kabuslar yaratırsınız.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER