© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Ukrayna Drone Denizaltılarını Düşünüyor

Ukrayna Denizde Avantajını Korumak İçin Drone Denizaltılarını Düşünüyor

Savaş gemileri olmayan bir ülke için Ukrayna, Rus Donanması'nın Karadeniz Filosuna saldırmada önemli bir başarı elde etti. Füzeler ve drone botları kullanarak bir denizaltıyı, birkaç tank çıkarma gemisini, bir füze korvetini, bir kruvazörü, çok sayıda devriye botunu imha etti ve diğerlerini onarım için tersaneye koydu. Bu başarı, hem yurt içinde yetiştirilen hem de ithal edilen dikkatli stratejiye ve teknolojik gelişmişliğe bağlıdır. Ancak Ukrayna Donanması şefi Koramiral Oleksiy Neizhpapa'ya göre bunu sürdürmek biraz daha yenilik gerektirebilir. 

Sky News'e "Düşman uyum sağlıyor ve biz de uyum sağlamak zorundayız. Modern bir savaş, teknolojilerin savaşıdır. Teknolojik anlamda kim kazanırsa, zafer o olacaktır" dedi. 

Neizhpapa da bu ayın başlarında benzer yorumlarda bulunarak daha fazla yenilik çağrısında bulunmuştu. Ukrainska Pravda'ya "2022 ve 2023'te üzerinde çalışılan bazı hilelerimiz ve taktiklerimiz 2024'te işe yaramayacak" dedi. "Düşman da öğreniyor, o da çok güçlü bir sanayi kompleksi ve hiç kimse Rusların silah parasını sınırlamadı. Bu nedenle önümüzde çok zorlu drone savaşları var." 

Ukrayna'nın cephaneliği, liman veya tersanedeki sabit hedeflere karşı oldukça etkili olduğu kanıtlanmış Storm Shadow seyir füzesini içeriyor. Ukrayna kuvvetleri geçen yıl Sevastopol'daki bir mezar iskelesindeki Kilo sınıfı bir saldırı denizaltısını Storm Shadow kullanarak yok etti ve kısa bir süre sonra da bir başkasını kullanarak Karadeniz Filosunun karargah binasını havaya uçurdu. İntihar drone botları, Aralık ayı sonunda bir devriye botunun yakın zamanda batırılması da dahil olmak üzere bir dizi zarar verici saldırıyla ilişkilendirildi.  

Neizhpapa, Ukrainska Pravda'ya "Bu yönde hareket etmeliyiz, gelişmeliyiz... insansız hava araçları bizi denizde zafere yaklaştırabilecek silahlardır" dedi. 

Rusya, Karadeniz Filosunun çoğunu daha doğuya, nispeten güvenli olan Novorossiysk'e kaydırarak tehdide uyum sağladı. Rus su üstü savaşçıları aylardır kayda değer sayıda Batı Karadeniz'e girme girişiminde bulunmadı; bu da seyir füzeleri veya insansız hava aracı sürüleri tarafından saldırı riskini yansıtıyor. 

Analist HI Sutton'a göre Ukrayna, öldürücülük üstünlüğünü korumak için dalgıç insansız hava araçlarını değerlendirebilir. Ukrayna savunma bakanlığı, 28 Ocak'ta Rus savunmasını kıracak yeni fikirler ve yeni teknolojiler arayan bir drone yarışması düzenledi. Otonom sualtı araçları (AUV'ler) bir sonraki adımdır ve kod adı geçici olarak FURY olan bir seçenek, mevcut Amerikan AUV'lerini canlı silah taşıyacak şekilde donatmak olabilir. Fikir yeni değil ve Ukrayna bunu daha önce de düşünmüştü , ancak bu özel uygulama yeni: kullanıma hazır bir araştırma/anket AUV, tamamen olgunlaşmış tahrik, navigasyon, iletişim ve özerklik işlevleriyle birlikte gelecek. Silahlanma daha küçük bir teknolojik sıçrama olacaktır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER