© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Ukrayna ve Türkiye Arasında Ortak Üretim Korvet Anlaşması

Ukrayna, Türkiye ile teknoloji transferi de dahil olmak üzere ortak üretim korvet anlaşmasının resmiyete döküldüğünü açıkladı.

Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran, 14 Aralık 2020 tarihinde, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları için Türk firmalarıyla teknoloji transferini ve ortak korvet üretimini kapsayan anlaşmaları imzaladı. Bahse konu anlaşmanın imzalanması, Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir liderliğindeki Türk heyetinin Ukrayna ziyareti sırasında gerçekleşti. Anlaşma ayrıca, Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Araçlarını da kapsıyor.

Ukrayna Savunma Bakanı, söz konusu projelerin öncelikle Karadeniz ve Azak Denizi bölgesinde güvenliği artırmak üzere, Ukrayna Deniz Kuvvetlerinin harp kabiliyetlerini güçlendirmeyi hedefleyen projeler olduğunu aktardı.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir liderliğindeki Türk heyetin Ukrayna ile gerçekleştirdiği görüşmede taraflar, hükûmetler arası anlaşma çerçevesinde, anlaşmaların nasıl uygulanacağı hakkında konuştu. Ayrıca, Ukrayna ile Türkiye arasında savunma alanında gerçekleşen söz konusu iş birliğinin stratejik nitelikte olduğu kaydedildi.

Savunma Bakanı Andriy Taran tarafından belirtildiğine göre bahse konu anlaşma, Ukrayna Savunma Bakanlığı tarihinde, askeri teçhizatları kapsayan ilk dış ekonomik anlaşma olma özelliğini taşıyor.

Hatırlanacağı üzere, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy 16 Ekim 2020 tarihinde resmi ziyarette bulunmak üzere Türkiye’ye gelmişti. Volodimir Zelenski ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşmede Türkiye ve Ukrayna arasındaki ikili ilişkilerin ele alınmıştı. İmzalanan bahse konu anlaşmalar içerisinde savunma ve güvenlik konulu anlaşmaların da mevcut olduğu belirtilmişti.

Zelenskiy tarafından yapılan açıklamada “Ukrayna ve Türkiye arasındaki ilişki, benzeri görülmemiş bir seviyede.” ifadeleri ile iki ilişkilerin derinlik kazanarak geliştiği aktarılmıştı. Ayrıca Zelenskiy tarafından yine ifadeleriyle savunma sanayii işbirliklerinin de önemli ölçüde geliştiği vurgusu yapılmıştı.

Ukrayna tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, uzun vadeli iş birliği kurma arzusuna yönelik olarak; Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran ve Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir tarafından “Savunma Sanayii Projeleri Kapsamında Niyet Beyanı” imzalanmıştı.

Ukrayna tarafından yapılan aktarımda Türkiye ile Ukrayna’nın savaş gemileri, İHA’lar ve her tipteki türbin motorlarının inşası için ortak projeler başlatma ve uygulama yönün niyetlerinin bahse konu belgede yer aldığı da aktarılmıştı.

Ukrayna’nın Odessa’da bulunan donanma üssünde gerçekleştirilen etkinlikte Ukrayna donanmasının 2020 faaliyetleri özetlendi. Etkinlikte 2021 yılı eylem planın kapsamında; hem savaş gemisi hem zırhlı kara araçları hem de insansız hava araçlarıyla donanmanın güçlendirmesi gereken alanlar ele alındı.

2020’deki donanma faaliyetleri; Ulusal Donanmanın Geliştirilmesi Stratejisi programının uygulanmasını, yönetim sistemini optimize edilmesini, kıyı ve deniz unsurunun yeteneklerinin artırılmasını, Karadeniz ve Azak Denizlerinde yeni kuvvetleri konuşlandırmayı hedefliyordu.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Alexei Neizhpapa’ya göre, 2021’de savaş gemisi filosu önemli ölçüde yenilenecek ve yeni ekipmanlarla; donanmanın hava ve kara unsurları donatılacak. Neizhpapa yaptığı konuşmasında 2021 yılı içerisinde ilk Neptün kıyı konuşlu gemisavar füze bataryası, Bayraktar TB2 S/İHA ve 7 savaş gemisi teslim almayı planladıklarını söyledi.

Ayrıca, Ukrayna ile Türkiye'nin ortak korvet üretimi anlaşmasına bağlı olarak Ukrayna'da üretilecek olan korvetler Mykolaiv'de yer alan Ocean Tersanesinde inşa edilecek.

Savunma Sanayii Başkanlığı Ukrayna'daki tersanelerde incele yaptı. Teknik kapasitesi yeterli bulunan Ocean Tersanesi üretim için seçildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER