© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

UKRAYNA'DA MÜRETTEBAT YENİ KURALLARA GÖRE ÇALIŞACAK

Yurt dışında istihdama aracılık hizmetleri için mürettebat şirketlerinin geçerli lisansları 14.04.2024 tarihine kadar geçerli olacaktır. Ukrayna Deniz Taşımacılığı İşçileri Sendikasının “Göçmen İşçilerin Haklarının Korunmasına ve Yurtdışında İstihdamda Dolandırıcılıkla Mücadeleye İlişkin Ukrayna'nın Bazı Yasal Düzenlemelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair” Ukrayna Kanununa atıfta bulunan mesajında ​​belirtilmiştir.

Bu düzenleyici belge, yurt dışında istihdamda arabuluculuk ruhsatlandırmasının kaldırılmasını sağlamakta ve beyan ilkesini getirmektedir.

Yurt dışında istihdamda arabuluculuk hizmeti, ancak yurt dışında istihdamda aracılık hizmeti veren ticari kuruluşlar listesine alındıktan sonra ve akdedilmiş olan dış ekonomik anlaşmalar çerçevesinde verilebilir.

Mevcut lisans koşulları iptal edilecek ve bunun yerine beyanname verme prosedürü benimsenmelidir.

Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce yurt dışında istihdama aracılık etme lisansı almış olan ticari kuruluşlar, 6 ay içinde verdikleri beyana göre yurt dışında istihdamda aracılık hizmeti veren ticari kuruluşlar listesine dahil edilir.

Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce ticari kuruluşlara verilen yurt dışında çalışma arabuluculuk ruhsatları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay sonra geçersiz olur.

Listeye dahil edilme beyanının 10/14/2023 tarihinden itibaren 6 ay içinde, yani 04/14/2024 tarihine kadar verilmesi gerekmektedir. Liste Ukrayna Ekonomi Bakanlığı tarafından tutulacak ve Bakanlığın web sitesinde yayınlanacaktır.

Böyle bir listeye dahil edilme, yurtdışında istihdamda arabuluculuk alanındaki ekonomik faaliyetlerin uygulanmasına ilişkin sunulan beyannameye (bundan böyle Beyan olarak anılacaktır) dayanarak, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen prosedüre uygun olarak yapılacaktır. Ukrayna

Kanun 14 Ekim 2023'te yürürlüğe girecek. Ukrayna Bakanlar Kurulunun normatif yasal düzenlemelerini 6 ay içinde bu Kanuna uygun hale getirmesi ve bakanlıkların ve diğer merkezi yürütme makamlarının normatif yasal düzenlemelerini bu Kanuna uygun hale getirmesini sağlayan hüküm, tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. yayın .

Belgeye göre, 10/14/2023 tarihinden itibaren yurtdışında istihdamda aracılık hizmeti veren ticari kuruluşların aşağıdaki sorumlulukları olacaktır:

1) yurtdışında çalışmak için ayrılmadan önce bir vatandaş sağlayın:

Bilgilerin alınması ve iş sözleşmesi taslağı (sözleşme) normal veya elektronik dijital imzalı bir vatandaş tarafından onaylanmalıdır. Bu belgelerin 5 yıl (şu anda 3 yıl) saklanması gerekecek;

2) kuruluş aracılığıyla yurt dışında istihdam edilen vatandaşların kayıtlarını tutmak - Kanun herhangi bir kayıt tutma şekli sağlamamaktadır. Muhasebenin yazılacağı açıktır, derginin şeklinin kalıp kalmayacağı, yeni bir şeklin olup olmayacağı muhtemelen Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir;

3) vatandaşlara yurtdışında yasal istihdamın faydaları, gelecekteki çalışmanın niteliği, ücretlerin koşulları ve miktarı, ev sahibi devletteki yaşam koşulları, alanda uluslararası anlaşmaların (anlaşmaların) varlığı hakkında ücretsiz bilgi ve tavsiye sağlamak Ukrayna ile ev sahibi devlet işvereni arasında imzalanan istihdam ve sosyal güvenlik;

4) yurtdışında istihdamda arabuluculuk hizmetlerinin sağlanmasına yönelik faaliyetlerin uygulanmasına ilişkin raporlar sunar. Bu tür raporların sunulmasına ilişkin prosedür, biçim ve son tarihler Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmıştır - bu yükümlülük şu anda mevcuttur ve büyük olasılıkla raporlama değişmeden kalacaktır;

5) Listede belirtilen verilerdeki değişiklikleri, değişiklik tarihinden itibaren 1 ay içinde Ekonomi Bakanlığına bildirmek - bu hüküm şimdi de geçerlidir;

6) yeni veya birkaç yabancı ekonomik anlaşma (sözleşme) akdedilirken, bunlara ilişkin bilgiler ve bu tür yabancı ticari kuruluşların kayıt belgeleri - bulundukları eyaletteki işverenler, akdedilmelerinden itibaren bir ay içinde Ekonomi Bakanlığına gönderilir;

7) devlet kontrolünün uygulanması için Devlet Çalışma Servisi temsilcilerinin yurtdışında istihdamında arabuluculuk hizmetlerinin sağlanması için kayıtlı ekonomik faaliyet yerine engelsiz erişimin sağlanması.

Ukrayna Devlet Bayrağı veya yabancı bir devlet bayrağı altında seyreden gemilerde gemi adamı, balıkçı istihdamında aracılık hizmeti veren bir ticari işletme ayrıca, aracılık yoluyla istihdam ettiği gemi adamlarının gerekli nitelikleri taşıyıp taşımadığını kontrol etmekle yükümlüdür . gemi sahibi tarafından beyan edilen işi ve belgeleri onaylar.

Ayrıca Kanun açıkça “Yurt dışında istihdam aracılığı hizmeti veren iktisadi kuruluşların, istihdam aracılık hizmetleri karşılığında doğrudan veya dolaylı olarak vatandaşlardan herhangi bir ücret, komisyon, ücret ve diğer ödeme türleri almaları, istihdam aracılık hizmetleri karşılığında kısmen veya tamamen ödeme yapmaları yasaktır. münhasıran bu hizmetlerin verildiği işveren tarafından yapılır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER