© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Umman Körfezi'nde Alıkonulan Tanker Serbest Bırakıldı

Umman Körfezi'nde Fucayra yakınlarında silahlı kişilerce alıkonulan Panama bayraklı asfalt/bitüm tankeri 'Asphalt Princess' serbest bırakıldı.

İngiliz yetkililer, Umman Körfezi'nde silahlı kişilerce alıkonulan Panama bayraklı asfalt/bitüm tankeri 'Asphalt Princess' in serbest bırakıldığını, geminin ve mürettebatın güvende olduğunu bildirdi.

İngiltere Deniz Ticareti Operasyonları Kuruluşu (UKMTO), Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Fucayra kıyılarında korsanlıkla ilgisi olmayan bir olayın meydana geldiğini belirtmiş, olaya karışan gemi veya gemilere ilişkin hiçbir ayrıntı vermemişti ve Fucayra'nın yaklaşık 60 deniz mili doğusundaki bölgede yaşanan bir olay nedeniyle gemilere aşırı dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulunmuştu.

Ancak denizcilik kaynaklarından Lloyd's List ve denizcilik istihbarat şirketi Dryad Global, UKMTO'nun, Umman Körfezi'nde Fucayra yakınlarındaki gemilere aşırı dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulunmasının ardından, İran destekli güçlerin bölgede bir petrol tankerine el koyduğunu duyurmuştu.

Asphalt Princess'in Hürmüz Boğazı'na yaklaşırken gemiye dokuz kadar silahlı adamın bindiği belirtilmişti.

BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner ise, MV Asphalt Princess'in Dubai merkezli bir şirkete ait olduğunu ve iki yıl önce şirketin bir başka gemisinin Devrim Muhafızları tarafından kaçırıldığını söylemişti.

ABD, İngiltere ve İsrail eylemden İran'ı sorumlu tuttu ancak Tahran yönetimi iddiaları reddetti.

İran Devrim Muhafızları, iddiaların Tahran'a karşı "düşmanca hamleler" için bir bahane olduğunu belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise yaptığı açıklamada, Hint Okyanusu'nun kuzeyinde ve Umman Denizi'nde art arda yaşanan gemi olaylarının "şüpheli" olduğunu belirtti ve Tahran'a karşı "yanlış bir atmosfer yaratma" çabalarına karşı uyarıda bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER